Što se događa s tijelom kada popijete energetski napitak?

Što se događa s tijelom kada popijete energetski napitak?

Što se događa s tijelom kada popijete energetski napitak?
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da energetska pića mogu imati negativan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Jedan energetski napitak u prosjeku sadrži najmanje 80 miligrama i oko 20 grama šećera.

Kofein je najčešće korišten stimulans u ovim napitcima, a vrlo često se koriste i drugi biljni stimulansi, kao što su guarana ili ginseng.

Kada popijete energetski napitak, kofein u vaš krvotok ulazi u razdoblju od 10 minuta. Ritam srca se počinje ubrzavati, a krvni tlak počinje rasti.

Nakon 15 do 45 minuta je razina kofeina na vrhuncu i počinjete osjećati njegovo stimulativno djelovanje. Vaša koncentracija raste i osjećate porast razine energije.

Nakon 30 do 50 minuta je sav kofein potpuno apsorbiran, a vaša jetra počinje oslobađati više šećera u krvotok.

1 sat nakon konzumacije energetskog napitka razina šećera počinje padati i utjecaj kofeina postaje slabiji. Ubrzo ćete početi osjećati umor, a razina energije će postati vrlo niska.

5 do 6 sati nakon konzumacije energetskog napitka je razina kofeina u tijelu smanjena za 50%, a 12 sati nakon konzumacije energetskog napitka kofeina u krvotoku gotovo više ni nema.

12 do 24 sata nakon konzumacije energetskog napitka počinjete osjećati simptome slične simptomima odvikavanja, kao što su glavobolja, razdražljivost i zatvor. Više o energetskim napitcima pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti