Apneja oštećuje mozak

Apneja oštećuje mozak

Apneja oštećuje mozak
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Neuroimaging, otkriva da apneja oštećuje krvno – moždanu barijeru, čija je uloga zaštita moždanog tkiva.

Krvno – moždana barijera zadržava bakterije i štetne kemijske spojeve, a također sudjeluje u prevenciji infekcija. Krvno – moždana barijera na taj način sprječava ulazak štetnih spojeva u moždano tkivo.

Znanstvenici su u ovom istraživanju ustanovili da krvno – moždana barijera postaje propusna kod osoba koje pate od apneje. Na taj način se povećava rizik od nastanka dugoročnih oštećenja mozga i ubrzava starenje moždanog tkiva.

Ovo istraživanje potvrđuje ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da apneja može uzrokovati nepovratna oštećenja mozga, izjavio je voditelj istraživanja prof. Rajesh Kumar.

Zbog nepravilnog disanja, odnosno konstantnog prestajanja disanja tijekom spavanja, u mozak ne dolazi adekvatna količina kisika. Neliječena apneja može uzrokovati visok krvni tlak, gubitak pamćenja, depresiju i anksioznost.

Nažalost, veliki broj ljudi ni ne zna da pati od apneje jer nisu upoznati s najčešćim simptomima. Više o simptomima apneje pročitajte ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti