Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koje zdravstvene prednosti kriju borovnice?

Koje zdravstvene prednosti kriju borovnice?

Koje zdravstvene prednosti kriju borovnice?
  • Objavljeno: Petak, 04.09.2015.
  • Broj pregleda: 860
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Borovnice sadrže antioksidante koji smanjuju razinu slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kancerogenih stanica i srčanih bolesti. Više o ljekovitim moćima borovnica pročitajte u članku borovnice - male bobice čudesnih ljekovitih moći.

Borovnice sadrže jako malo masti i kalorija. Jedna šalica borovnica sadrži tek 80 kalorija i gotovo nimalo masti. Odličan su izvor vlakana i dugo će vas držati sitima. Također sadrže mangan, koji igra važnu ulogu u potrošnji ugljikohidrata i masti.

Odličan su izvor vitamina C

Jedna šalica borovnica sadrži 14 miligrama vitamina C, a jedna porcija borovnica će zadovoljiti čak 25% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C sudjeluje u izgradnji kolagena i potiče rad imunološkog sustava.

Pospješuje zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti su vodeći zdravstveni problem u svijetu i najčešći uzročnik smrti muškaraca i žena. Visok krvni tlak, visoka razina šećera u krvi i pretilost su samo neka od stanja koja su faktor rizika za nastanak srčanih bolesti. Antocijanini, flavonoidi koje pronalazimo u borovnicama, mogu značajno potaknuti zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava i smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Prevencija infekcija mokraćnog sustava

Vjerojatno ste čuli da su brusnice odlične za prevenciju infekcija mokraćnog sustava. Borovnice, kao i brusnice, sadrže spojeve koji pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sustava. Također, borovnice mogu ubrzati liječenje infekcije i ublažiti njene simptome.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti