Koje zdravstvene prednosti kriju borovnice?

Koje zdravstvene prednosti kriju borovnice?

Koje zdravstvene prednosti kriju borovnice?
  • Objavljeno: Petak, 04.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Borovnice sadrže antioksidante koji smanjuju razinu slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kancerogenih stanica i srčanih bolesti. Više o ljekovitim moćima borovnica pročitajte u članku borovnice - male bobice čudesnih ljekovitih moći.

Borovnice sadrže jako malo masti i kalorija. Jedna šalica borovnica sadrži tek 80 kalorija i gotovo nimalo masti. Odličan su izvor vlakana i dugo će vas držati sitima. Također sadrže mangan, koji igra važnu ulogu u potrošnji ugljikohidrata i masti.

Odličan su izvor vitamina C

Jedna šalica borovnica sadrži 14 miligrama vitamina C, a jedna porcija borovnica će zadovoljiti čak 25% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C sudjeluje u izgradnji kolagena i potiče rad imunološkog sustava.

Pospješuje zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti su vodeći zdravstveni problem u svijetu i najčešći uzročnik smrti muškaraca i žena. Visok krvni tlak, visoka razina šećera u krvi i pretilost su samo neka od stanja koja su faktor rizika za nastanak srčanih bolesti. Antocijanini, flavonoidi koje pronalazimo u borovnicama, mogu značajno potaknuti zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava i smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Prevencija infekcija mokraćnog sustava

Vjerojatno ste čuli da su brusnice odlične za prevenciju infekcija mokraćnog sustava. Borovnice, kao i brusnice, sadrže spojeve koji pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sustava. Također, borovnice mogu ubrzati liječenje infekcije i ublažiti njene simptome.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti