Stres je povezan s rizikom od nastanka astme

Stres je povezan s rizikom od nastanka astme

Stres je povezan s rizikom od nastanka astme
  • Objavljeno: Petak, 26.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čak i ako nikada niste imali problema sa zdravljem respiratornog sustava, iznenadna visoka razina stresa može povećati rizik od nastanka nekih bolesti respiratornog sustava, kao što je astma.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ, otkriva da je sve veći broj ljudi pod kroničnim stresom kojim ne znaju upravljati.

Znanstvenici s Novog Zelanda su prikupljali podatke o više od 7000 osoba. Otkrili su da se neki od sudionika izrazito brinu oko posla i zdravlja te da imaju povećan rizik od nastanka astme.

U stvari, osobe koje su živjele u uvjerenju da će dobiti otkaz, su imale za 61% veći rizik od nastanka astme u iduće 2 godine.

Znanstvenici upozoravaju na ozbiljnost kronične upale u tijelu koja može biti uzrokovana kroničnim stresom. Kronična upala u tijelu je vodeći faktor rizika od nastanka različitih bolesti, naročito bolesti srca i krvožilnog sustava.

Ako ne možete izbjeći stres, naučite se njime nositi. Upoznajte se s različitim tehnikama opuštanja i savladajte neke od njih.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje ne znaju kontrolirati stres, češće imaju nezdrave navike, kao što su pušenje ili prekomjerna konzumacija alkohola, što dodatno povećava rizik od nastanka astme.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti