Zašto biste trebali imati psa?

Zašto biste trebali imati psa?

Zašto biste trebali imati psa?
  • Objavljeno: Subota, 07.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvena istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju pse sretniji u odnosu na one koji nemaju ili koji pak za kućnog ljubimca imaju neku drugu životinju. Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Society & Animals, je pokazalo da se osobe koje imaju pse puno više smiju, u odnosu na osobe koje nemaju.

Psi poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma

Istraživanja su pokazala da djeca, koja odrastaju sa psima, imaju manji rizik od nastanka astme i različitih vrsta infekcija. Posebno obučeni psi mogu pomoći u prepoznavanju napada epilepsije ili pak naglih promjena razine šećera u krvi. Također, znanstvenici su ustanovili da starije koje imaju pse, puno više vremena provode hodajući i socijalizirajući se, što je dobro za fizičko, mentalno i psihičko zdravlje.

Psi popravljaju raspoloženje

Oksitocin je hormon koji popravlja raspoloženje, a jedno istraživanje je pokazalo da se razina oksitocina u tijelu povećava već nakon nekoliko minuta gledanja u oči psa. Psi podižu razinu samopouzdanja i pružaju bezuvjetnu ljubav koja pomaže u ublažavanju simptoma depresije i smanjenju razine stresa.

Psi popravljaju međuljudske odnose

Znanstvenici su ustanovili da vlasnici pasa imaju bolje i kvalitetnije odnose s bližnjima. Osim toga, vlasnici pasa se češće kreću među ljudima, odnosno vrijeme provode s drugim vlasnicima pasa. Psima je potrebna socijalizacija, jednako kao i čovjeku pa šetnja s psom osigurava upoznavanje drugih osoba sa sličnim interesima.

Saznajte zašto vlasnici pasa imaju zdravije srce!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti