Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto biste trebali imati psa?

Zašto biste trebali imati psa?

Zašto biste trebali imati psa?
  • Objavljeno: Subota, 07.05.2016.
  • Broj pregleda: 370
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvena istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju pse sretniji u odnosu na one koji nemaju ili koji pak za kućnog ljubimca imaju neku drugu životinju. Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Society & Animals, je pokazalo da se osobe koje imaju pse puno više smiju, u odnosu na osobe koje nemaju.

Psi poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma

Istraživanja su pokazala da djeca, koja odrastaju sa psima, imaju manji rizik od nastanka astme i različitih vrsta infekcija. Posebno obučeni psi mogu pomoći u prepoznavanju napada epilepsije ili pak naglih promjena razine šećera u krvi. Također, znanstvenici su ustanovili da starije koje imaju pse, puno više vremena provode hodajući i socijalizirajući se, što je dobro za fizičko, mentalno i psihičko zdravlje.

Psi popravljaju raspoloženje

Oksitocin je hormon koji popravlja raspoloženje, a jedno istraživanje je pokazalo da se razina oksitocina u tijelu povećava već nakon nekoliko minuta gledanja u oči psa. Psi podižu razinu samopouzdanja i pružaju bezuvjetnu ljubav koja pomaže u ublažavanju simptoma depresije i smanjenju razine stresa.

Psi popravljaju međuljudske odnose

Znanstvenici su ustanovili da vlasnici pasa imaju bolje i kvalitetnije odnose s bližnjima. Osim toga, vlasnici pasa se češće kreću među ljudima, odnosno vrijeme provode s drugim vlasnicima pasa. Psima je potrebna socijalizacija, jednako kao i čovjeku pa šetnja s psom osigurava upoznavanje drugih osoba sa sličnim interesima.

Saznajte zašto vlasnici pasa imaju zdravije srce!

Komentari

Najčitanije zanimljivosti