Stres na poslu povećava opasnost od moždanog udara

Stres na poslu povećava opasnost od moždanog udara

Stres na poslu povećava opasnost od moždanog udara
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kod muškaraca stres koji uzrokuje posao može biti iznimno poguban za zdravlje i povećati vjerojatnost od moždanog udara, pokazala je studija.

Studija koju su proveli japanski znanstvenici i koja je trajala više od 11 godina, pokazala je da stres kojeg uzrokuje posao znatno povećava opasnost od moždanog udara kod muškaraca.

Istraživanje je provedeno na 3,190 muškaraca i 2,363 žene mlađe od 65 godina. Znanstvenici su s ispitanicima proveli razgovore i liječnički pregled u razdoblju od 1992. i 1995. godine te ih pratili idućih 11 godina.

Ispitanici su bili različitog zanimanja te su podijeljeni u četiri skupine prema zahtjevnosti posla, aktivnosti na poslu, stupnju kontrole na radnom mjestu i količini stresa s kojom se suočavaju tijekom radnog dana.

Pokazalo se da kod muškaraca stres koji uzrokuje posao može biti iznimno poguban za zdravlje i povećati vjerojatnost od moždanog udara. Istraživanje nije otkrilo da stres na poslu ima značajniji utjecaj na povećanje opasnosti od moždanog udara kod žena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti