Žene su sklonije promiskuitetu od muškaraca

Žene su sklonije promiskuitetu od muškaraca

Žene su sklonije promiskuitetu od muškaraca
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Psihijatar Dubravko Kužina kaže kako su žene promiskuitetne zbog nedostatka pažnje svog partnera, a muškarci zbog samog seksa.

Imate poznanika koji vara svoju suprugu. Iako ga možda duboko u sebi razumijete jer se i vama jednom omaklo da zavirite u svijet prijevare, ipak ga osuđujete jer smatrate da je između vas i njega velika razlika. Naime, uvjereni ste da je kod vas to bio samo bezazleni izlet u 'zabranjeno dvorište', a kod poznanika promiskuitet.

Muškarci u promiskuitet zbog seksa

Upravo o promiskuitetu, kao o načinu ponašanja koje društvo drži neprihvatljivim, a ipak se u zatvorenim idiličnim brakovima događa, razgovarali smo s psihijatrom Dubravkom Kužinom.

Promiskuitet nije privilegija samo muškaraca, događa se od pamtivijeka. No, učestalije je u velikim gradovima poput Zagreba, dok u manjim sredinama rjeđe. Budući da se u takvim sredinama ljudi poznaju, veća je mogućnost da zajednica takvu osobu izopći, a u gradovima je šansa za to znatno manja - objašnjava Kužina.

Prema njegovu iskustvu razlozi ovise o mnogo čemu. Jedan od razloga je pronalazak partnera koji zadovoljava sve naše potrebe, a što je kaže ravno dobitku na Lotu. Ponekad se kockice poslože, pa u supružniku pronađete 80 posto srodne duše, no u većini slučajeva je to 60 posto.

Kako u tih 40 posto nisu zadovoljene potrebe raste vjerojatnost da ćete to potražiti negdje drugdje. Kod muškaraca seks je na prvom mjestu, te ukoliko žena nije ili zainteresirana u onolikoj mjeri koju bi on htio, zadovoljstvo traži u drugim ženama - kaže Kužina.

Žene sklonije promiskuitetu od muškaraca

Žene se odaju promiskuitetu zbog sasvim druge potrebe. Naime, ako kod partnera ne pronađu nježnost i pažnju, te nisu zadovoljne njegovim ponašanjem, to traže u drugim muškarcima.

Ne možeš biti grub i vikat na ženu, a zatim tražiti seks. Ženi je potrebna pažnja. No, iako je uvriježeno da su promiskuitetu više skloniji muškarci, praksa pokazuje da one to čak češće rade. Samo se ne hvale i to rade lukavije i u tišini - istaknuo je Kužina.

Promiskuitet najučestaliji kod homoseksualnih parova

U nastavku razgovora s Kužinom otkrili smo kako promiskuitetne osobe ne osjećaju grižnju savjest, već im samo bude žao kada se to otkrije, točnije kada shvate posljedice koje je njihovo ponašanje uzrokovalo.

Njihovo pojašnjenje ide u smjeru – ako volim Coca-Colu to ne znači da neću probati Pepsi - rekao je Kužina.

No, promiskuitetno ponašanje daleko je učestalije kod homoseksualnih parova. Tako kaže, postoje homoseksualci koji tijekom godine promijene i više stotina seksualnih partnera.

Istraživanja su pokazala kako u primitivnim plemenskim zajednicama u kojima je promiskuitet bio uobičajen način ponašanja, je bilo mnogo manje agresije - zaključio je Kužina.


Vitashop
Najčitanije zanimljivosti