Stvorena bijela riža s prednostima smeđe riže

Stvorena bijela riža s prednostima smeđe riže

Stvorena bijela riža s prednostima smeđe riže
  • Objavljeno: Srijeda, 23.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su rafinirali proces stvaranja riže koja ima okus bijele riže, ali istovremeno mnoge zdravstvene prednosti smeđe sorte.

Eksperimenti ukazuju da je dobra za srce te da pomaže održavati normalan krvni tlak i štiti arterije od sužavanja, prenosi Top News.

A što se tiče onih kojima je smeđa riža tvrda i teško se žvače, biti će im drago da se okus ne razlikuje od bijele riže.

Smeđa i bijela riža obje dolaze od iste biljke, no bijela riža je više obrađena, to jest izgubila je više slojeva tijekom te obrade.

Tanki sloj omotača riže odgovoran za zdravstvene beneficije skine se na kraju procesa, u trenutku kada se mljeveno zrno polira zbog sjaja.

Kad je stručnjak za srce Satoru Eguchi, testirao ovaj sloj u svom laboratoriju, on je pokazao mnoge dobrobiti za srce.

Njegovi eksperimenti usmjerili su se na hormon koji podiže krvni tlak tako što steže arterije, a nazvan je angiotenzin 2. On također igra ulogu u stvrdnjavanju arterija tako što pomaže u rastu stanica koje čine unutarnji omotač krvnih žila.

Eguchi s Temple University School of Medicine u Philadelphiji, dokazao je kako taj tanki sloj riže blokira štetne utjecaje angiotenzina 2 u stanicama krvnih žila.

Eguchi za sada planira testove na životinjama, a tek onda ljudima, kako bi provjerio da li riža, ili lijek koji sadrži ključne kemikalije u koncentriranom obliku, zapravo može poboljšati srčano zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti