Duboko moždanom stimulacijom može se liječiti opsesivno kompulzivni poremećaj

Duboko moždanom stimulacijom može se liječiti opsesivno kompulzivni poremećaj

Duboko moždanom stimulacijom može se liječiti opsesivno kompulzivni poremećaj
  • Objavljeno: Utorak, 22.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako električni tretman koji rješava simptome opsesivno kompulzivnog poremećaja može pomoći ekstremno oboljelima da se lakše nose sa svakodnevnim životom.

Umetanjem tanke elektrode duboko u mozak, liječnici mogu precizno pustiti električnu struju u nazovimo to „kabel moždanog ožičenja" te tako omekšati težinu simptoma.

Za pacijente koje najteže pogađaju simptomi opsesivno kompulzivnog poremećaja, električna stimulacija moždane mreže može rebalansirati njihovo emocionalno stanje, tako im pomažući da reagiraju na konvencionalnu terapiju, kada im to nikada prije nije uspijevalo.

Novi dugoročni rezultati pokazuju da se poboljšanja kod pacijenta zadržavaju ako se liječenje nastavlja. No, kao i s drugim tretmanima opsesivno kompulzivnog poremećaja, duboka moždana stimulacija nije lijek i može stvarati nuspojave.

Ove tehnike su obećavajuće, ali se moraju koristiti s obiljem opreza," izjavio je profesor psihijatrije i ljudskog ponašanja Greenberg s Warren Alpert Medical School of Brown University.

„Ova tehnika je rezervirana za mali broj ljudi koji su teško bolesni i nisu imali koristi od vrlo agresivnog korištenja konvencionalnih tretmana," zaključio je Greenberg, a prenosi Top News.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti