Stvorena pilula koja će liječiti bolne menstruacije

Stvorena pilula koja će liječiti bolne menstruacije

Stvorena pilula koja će liječiti bolne menstruacije
  • Objavljeno: Subota, 10.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za milijune žena diljem svijeta koje svakoga mjeseca pate od PMS-a, stiže dobra vijest. Naime, znanstvenici su razvili pilulu koja će zaustaviti bol i neugodne simptome.

Pilula je kreirana na način da zaustavi uzrok bolova u trbuhu zbog kojih neke žene nemaju samo simptome, nego znaju biti bolesne i leći u krevet.

'Bolna menstruacija pogađa veliki broj žena i dosad nije postojao lijek koji je bio namijenjen samo za to. Stoga bismo ovo naše otkriće mogli nazvati iznimno važnim, jer ne postoji nijedan lijek kao ovaj', istaknuo je dr. Jim Phillips iz kompanije Vantia Therapeutics koja je otkrila lijek.

Lijek poznat pod nazivom VA111913 siguran je i ima tek nekoliko manjih nuspojava. Stručnjaci najavljuju još nekoliko testiranja, a predviđanja su da bi se lijek mogao pojaviti na tržištu za otprilike četiri godine.

Prvo iduće testiranje obuhvatit će 128 žena u dobi od 18 do 35 godina. Riječ je o ženama koje svakoga mjeseca imaju iznimno neugodne menstruacije i PMS koji im ometa normalan život. Te će žene primati lijek šest dana tijekom svoga menstrualnog ciklusa.

Pilula djeluje na način da organizmu donosi vazopresin koji kontrolira mišiće zadužene za elastičnost maternice. Opušta ih i sprečava grčeve.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti