Sunčane naočale – više od modnog detalja

Sunčane naočale – više od modnog detalja

Sunčane naočale – više od modnog detalja
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako vi u djetinjstvu niste koristili sunčane naočale, to ne znači da ne trebaju niti vašoj djeci! Također, štetnost UV zračenja je s godinama sve veća, što znači da je u današnje vrijeme zaštita potrebna svima pa i djeci.

Navika roditelja je da dijete namažu kremom za zaštitu od sunca i stave mu kapu ili šešir. Sve je to potrebno, ali što je sa sunčanim naočalama?

Nikada nije prerano za započeti s korištenjem sunčanih naočala. Što osoba prije počne štititi svoje oči, manja je vjerojatnost od nastanka oštećenja vida.

Istraživanja su pokazala kako je većina roditelja neozbiljna kod zaštite dječjih očiju, a 76% ispitanih je priznalo da njihova djeca ne nose uvijek naočale.

To sigurno nije zato što ih ne vole, jer je isti postotak rekao da štite svoju djecu od UV zraka tako što ih mažu kremama za sunčanje.

Izlaganje sunčevim zrakama može naštetiti očnim lećama i mrežnici i to sve vodi dugoročnoj oštećenosti vida. S ovim povezuju se i bolesti kao što je nastanak katarakte i makularna degeneracija.

Istraživanjem na 2 000 djece je zaključeno da 29% posto roditelja nikad nije kupilo naočale za svoju djecu, a  kod onih koji su kupili važnija je bila cijena od kvalitete. Samo 25% njih je kupilo renomirani brend.

Stručnjaci su iznenađeni brojem onih kojima je važnije da su naočale jeftine i šarene, a ne kvalitetne. Naočale ne trebaju biti skupe da bi nudile dobru zaštitu, ali je važno da roditelji provjere da naočale imaju CE oznaku.

Djeca sa očima svijetle boje su najviše podložna oštećenjima od sunca i uvijek bi trebala nositi sunčane naočale.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti