Suptilni znakovi hormonalne neravnoteže

Suptilni znakovi hormonalne neravnoteže

Suptilni znakovi hormonalne neravnoteže
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hormoni direktno utječu na raspoloženje, razinu energije, izgled i zdravlje općenito. No, bez obzira na to, veliki broj ljudi i dalje ne pridaje dovoljno važnosti u uspostavljanju hormonalne ravnoteže. Počnite osluškivati svoje tijelo jer vam ono sve govori. Hormonalna neravnoteža uvijek uzrokuje niz različitih simptoma, ali su oni vrlo često suptilni.

Kronični umor

Ako ste primijetili pad razine energije, svakako se obratite liječniku. Niz hormona utječe na razinu energije, uključujući inzulin, estrogen, progesteron i hormone nadbubrežnih žlijezdi.

Nesanica

Niska razina progesterona može uzrokovati nesanicu, dok povišena razina estrogena uzrokuje nemiran san.

Gubitak kose

Pojačano ispadanje kose, tanka, suha ili masna kosa mogu biti simptomi narušenog rada štitnjače. Ako ste, s druge strane, primijetili pojačanu dlakavost, moguće je da je riječ o povišenoj razini androgena.

Naglo debljanje

Naglo debljanje na području trbuha ili ruku mogu biti znak inzulinske rezistencije. Natečenost grudi je obično znak narušene ravnoteže estrogena, a debljanje na području bokova je obično povezano s narušenim radom štitnjače.

Uspostavljanje hormonalne ravnoteže jest ono što vam je potrebno da biste imali visoku razinu energije i ostali zdravi. Ako ste primijetili bilo koji od navedenih simptoma, svakako se posavjetujte s liječnikom. Više o tome kako hormoni utječu na vaše zdravlje pročitajte ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti