Surfanje internetom oživljava mozak

Surfanje internetom oživljava mozak

Surfanje internetom oživljava mozak
  • Objavljeno: Utorak, 20.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Surfanje internetom mogao bi biti dobar način očuvanja mentalne sposobnosti tijekom starenja. Dakako ako se ne navučete na kockanje ili internet kupovanje.

Starijim osobama koje započnu pretraživanje weba samo par dana kasnije mozak bolje funkcionira.

"Stari mozak se ipak može poučiti novim tehnološkim trikovima," rekao je dr. Gary Small, profesor psihijatrije na Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior na Sveučilištu California u Los Angelesu. Kod ljudi koji imaju malo iskustva s internetom nakon samo par tjedana vježbanja nastala je daleko veća moždana aktivnost, posebno u područjima odgovornim za donošenje odluka tj. razmišljanje - što ima smisla jer tijekom surfanja donosimo dosta odluka. To je interaktivno," rekao je.

Većina stručnjaka za mentalno zdravlje danas zagovara pristup "mozak koristi - ili - ga gubiš".

Tijekom istraživanja skenirao se mozak 24 neurološki normalnih odraslih osoba u dobi od 55 do 78. Dok su surfali webom bili su priključni na MRI mašinu. A tijekom sljedeća 2 tjedna u svom domu trebali su 1 sat surfati po internetu. Zatim im se mozak iznova skenirao.

"Na početku smo uočili da oni s prethodnim interent vještinama imaju veću moždanu aktivnost. No novi su vrlo brzo sustizali one s iskustvom," rekao je prof. Small.

Ovo istraživanje je pokazalo da se u relativno kratkom periodu može aktivirati veća kognitivna djelatnost mozga. Ipak prof. Small upozorava: "Korištenjem interneta možete vježbati mozak no važno je i kako ga koristite. Ako se navučete na kockanje ili kupovanje na eBayju to ne mora biti pozitivni pomak."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti