Svi trebaju uzimati aspirin

Svi trebaju uzimati aspirin

Svi trebaju uzimati aspirin
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 12 000 ljudi pokazalo je da bi većina muškaraca starijih od 48 godina i žena starijih od 57 godina imala koristi od uzimanja aspirina, koji djeluje dobro na krv i sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka.

Istraživanje koje je provedeno na britanskim sveučilištima Nottingham i Sheffield, pokazalo je da se muškarci u dobi od 48 godina i žene u dobi od 57 godina suočavaju s deset posto većim rizikom za koronarne srčane bolesti u sljedećih deset godina.

Zaključili su da je, osim ako osoba spada u rizičnu skupinu zbog nuspojava aspirina, korist od uzimanja veća je od nedostataka.

Voditelj istraživanja dr. Iskandar Idris, čije je otkriće objavljeno u časopisu Heart, rekao je: Konačna odluka o uzimanju aspirina mora biti donijeta nakon razgovora s liječnikom.

No, britanska zaklada koje se bavi istraživanjem srca objavila je da bi se trebalo provesti više istraživanja prije nego što liječnici počinju pripisivati aspirin svim ljudima srednjih godina.

Jedan od direktora spomenute zaklade, dr. Mike Knapton, rekao je: Trebalo bi ohrabriti ljude da preispitaju vlastite rizike i poduzmu određene mjere za smanjivanje tih rizika tako što će promijeniti životne navike.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti