Sviranje klavira smanjuje osjećaj tjeskobe, straha i depresije

Sviranje klavira smanjuje osjećaj tjeskobe, straha i depresije

Sviranje klavira smanjuje osjećaj tjeskobe, straha i depresije
  • Objavljeno: Srijeda, 07.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Bathu ukazuje na pozitivan učinak učenja sviranja klavira na sposobnost mozga da obradi slike i zvukove te pokazuje da sviranje može pridonijeti smanjenju lošeg raspoloženja, tjeskobe, stresa i depresije.

Istraživači sa Sveučilišta u Bathu pratili su početnike koji su pohađali satove klavira samo jedan sat tjedno u razdoblju od 11 tjedana, a oni su prijavili znatna poboljšanja u prepoznavanju audio-vizualnih promjena u okolini, kao i smanjen osjećaj tjeskobe, stresa i depresije, prenosi portal Science News.

Sviranje klavira se sastojalo od glazbenih djela s popisa gradiva za prvi razred glazbene škole, u trajanju od 40 minuta, a uključivalo je 20 minuta individualnih instrukcija s vježbama za prste.

Rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports pokazali su da je sviranjem klavira polaznicima poboljšalo sposobnost obrade multisenzornih informacija, vida i zvuka, a nakon instrukcija su bili i manje anksiozni.

"Znamo da sviranje i slušanje glazbe često donosi radost u naše živote, no ovim istraživanjem smo željeli saznati više o izravnim učincima koje kratko razdoblje učenja glazbe može imati na kognitivne sposobnosti", rekla je dr. Karin Petrini, profesorica na odjelu za psihologiju Sveučilišta u Bathu.

Petrini je također pojasnila da učenje sviranja instrumenta poput klavira vrlo složena zadaća, koja uključuje iščitavanje partiture, generiranje pokreta te praćenje slušne i taktilne povratne informacije. "U znanstvenom smislu, proces povezuje vizualne sa slušnim elementima i rezultira multisenzornim treningom za pojedinca", objasnila je dr. Petrini i dodala da rezultati studije ukazuju na to sviranje klavira ima značajan pozitivan utjecaj na način na koji mozak obrađuje audio-vizualne informacije čak i u odrasloj dobi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti