Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Probiotici koji su vam potrebni za bolje zdravlje

Probiotici koji su vam potrebni za bolje zdravlje

Probiotici koji su vam potrebni za bolje zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 10.10.2015.
  • Broj pregleda: 884
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ravnoteža dobrih bakterija u probavnom sustavu je potrebna za dobro zdravlje cjelokupnog organizma. Narušena ravnoteža dobrih bakterija može povećati rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa, bolesti srca, različitih vrsta raka i poremećaja u radu imunološkog sustava.

Posljednja istraživanja pokazuju da probiotici mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka demencije i gubitka pamćenja. Dobre bakterije, poznate kao i probiotici, trebate unositi svakodnevno putem uravnotežene i raznolike prehrane. Saznajte koja je važnost probiotika u prevenciji gljivične infekcije!

Neki od najboljih izvora probiotika su kefir, jogurt i kiseli kupus. Probiotike možete unositi i putem suplemenata, a stručnjaci preporučuju njih tri.

Lactobacillus acidophilus – sudjeluje u proizvodnji laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i za apsorpciju vitamina K. Pomaže u regulaciji razine kolesterola i sudjeluje u prevenciji krvnih ugrušaka.

Bifidobacterium longum – potiče razgradnju mlijeka i mliječnih proizvoda, sudjeluje u prevenciji dijareje i ublažava simptome alergija na hranu. Ima antioksidacijsko djelovanje, može ublažiti anksioznost i sudjeluje u regulaciji razine kolesterola, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Lactobacillus plantarum – normalizira crijevu floru i ublažava kroničnu upalu. Potiče razgradnju proteina i ublažava simptome alergija na hranu. Ima antioksidacijsko djelovanje, zbog čega smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti