Probiotici koji su vam potrebni za bolje zdravlje

Probiotici koji su vam potrebni za bolje zdravlje

Probiotici koji su vam potrebni za bolje zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 10.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ravnoteža dobrih bakterija u probavnom sustavu je potrebna za dobro zdravlje cjelokupnog organizma. Narušena ravnoteža dobrih bakterija može povećati rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa, bolesti srca, različitih vrsta raka i poremećaja u radu imunološkog sustava.

Posljednja istraživanja pokazuju da probiotici mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka demencije i gubitka pamćenja. Dobre bakterije, poznate kao i probiotici, trebate unositi svakodnevno putem uravnotežene i raznolike prehrane. Saznajte koja je važnost probiotika u prevenciji gljivične infekcije!

Neki od najboljih izvora probiotika su kefir, jogurt i kiseli kupus. Probiotike možete unositi i putem suplemenata, a stručnjaci preporučuju njih tri.

Lactobacillus acidophilus – sudjeluje u proizvodnji laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i za apsorpciju vitamina K. Pomaže u regulaciji razine kolesterola i sudjeluje u prevenciji krvnih ugrušaka.

Bifidobacterium longum – potiče razgradnju mlijeka i mliječnih proizvoda, sudjeluje u prevenciji dijareje i ublažava simptome alergija na hranu. Ima antioksidacijsko djelovanje, može ublažiti anksioznost i sudjeluje u regulaciji razine kolesterola, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva.

Lactobacillus plantarum – normalizira crijevu floru i ublažava kroničnu upalu. Potiče razgradnju proteina i ublažava simptome alergija na hranu. Ima antioksidacijsko djelovanje, zbog čega smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti