Položaj tijela može utjecati na apsorpciju tableta

Položaj tijela može utjecati na apsorpciju tableta

Položaj tijela može utjecati na apsorpciju tableta
  • Objavljeno: Petak, 28.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako većina ljudi konzumira tablete sjedeći ili stojeći uspravno, istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins predlažu kako pravilno oralno uzimati tablete za bržu apsorpciju. Otkrili su da je idealan položaj za najbrže ispijanje tableta nije uspravno sjedenje, već preporučuju da se nagnete na desnu stranu.

Kada popijete tabletu, ona prolazi dugo i zamršeno putovanje u vaš želudac, kroz crijeva, a zatim u krvotok. Ovisno o držanju vašeg tijela, apsorpcija može biti otežana.

„Bili smo vrlo iznenađeni da je držanje imalo neizmjeran utjecaj na brzinu otapanja pilule. Nikada nisam razmišljao o tome radim li to ispravno ili pogrešno, ali sada ću definitivno razmisliti o tome svaki put kad popijem tabletu", kaže informatičar Rajat Mittal koji proučava dinamiku fluida na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins, navodi ScienceAlert.

Oralni lijekovi apsorbiraju se u krvotok kroz crijeva, a da bi došli do tamo moraju proći kroz želudac i pilorus, ventil koji se otvara i zatvara tijekom probave.

Naginjući se na desnu stranu mogli biste značajno skratiti vrijeme apsorpcije i povećati količinu aktivnih sastojaka koji prolaze kroz vaš želudac do 83%. Prema autoru istraživanja dr. Jung-Hee Seou, blagi desni nagib pet minuta ubrzao je brzinu kojom su se tablete otopile u želucu s 23 na 10 minuta. S obzirom na to da su istraživači promatrali samo tablete koje se ne raspadaju, potencijalno bi to moglo biti još brže za tablete s brzim otpuštanjem, piše WellandGood.

Zašto je držanje važno prilikom uzimanja tableta?

Iako možda niste zabrinuti koliko brzo vaše tijelo apsorbira vitaminske dodatke, apsorpcija lijekova ozbiljno utječe na to koliko brzo će lijekovi protiv bolova početi djelovati ili koliko će postojano stabilizirati krvni tlak. Stoga su Mittal i kolege testirali četiri položaja tijela koristeći svoj računalni model ljudskog želuca, koji se temeljio na slikama skeniranja tijela 34-godišnjeg muškarca.

Model pod nazivom StomachSim simulirao je tekućinu i biomehaniku pilule koja se kreće kroz probavni trakt i brzinu kojom će biti izbačena iz želuca u dvanaesnik, prvi dio tankog crijeva gdje počinje apsorpcija hranjivih tvari.

Uzimanje tableta dok ste naslonjeni ili ležite na desnoj strani značilo je da je lijek skliznuo u najdublji dio računalnog želuca i otapala se dvostruko brže od tableta koje se uzimaju sjedeći uspravno.

Ležanje na lijevoj strani usporilo je otapanje tako da je bilo potrebno do pet puta više vremena za apsorpciju tableta u tom položaju u usporedbi s uspravnim držanjem. A dr. Mitall objašnjava da to može imati ogroman utjecaj za starije osobe, one koje sjede ili su prikovane za krevet.

Prethodna istraživanja su na sličan način otkrila da ležanje na desnoj strani ubrzava izbacivanje hrane iz želuca u crijeva te da sjedenje, stajanje ili okretanje na desnu stranu također ubrzava apsorpciju oralnih lijekova.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti