Studija otkriva: Proizvodi za ravnanje kose mogu povećati rizik od ovog raka!

Studija otkriva: Proizvodi za ravnanje kose mogu povećati rizik od ovog raka!

Studija otkriva: Proizvodi za ravnanje kose mogu povećati rizik od ovog raka!
  • Objavljeno: Subota, 29.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Proizvodi za ravnanje kose mogu sadržavati kemikalije koje mogu znatno povećati rizik od raka vrata maternice kod žena koje ih često koriste, pokazalo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu.

“Procjenjujemo da će se kod žena koje nikada nisu koristile sredstvo za ravnanje kose rak maternice razviti kod 1,64% do njihove 70. godine, odnosno 4,05% u žena koje ga često koriste”, rekla je voditelja studije Alexandra White s američkog Nacionalnog instituta za sigurnost ekološkog zdravlja (NIEHS).

"Međutim, važno je tu informaciju staviti u kontekst. Rak maternice relativno je rijetka vrsta karcinoma, dodala je.

Ipak, rak maternice je jedna od najčešćih vrsta ginekološkog raka u Sjedinjenim Državama, prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a te stope rastu posebno među crnkinjama, piše TheGuardian. Istraživači su pratili 33,947 žena, u dobi od 35 do 74 godine u prosjeku od 10,9 godina. U tom vremenskom periodu 378 žena razvilo je rak maternice.

Nakon što su znanstvenici izuzeli druge čimbenike rizika, izgledi za razvoj raka maternice bili su više od dva i pol puta veći za žene koje su koristile proizvode za ravnanje više od četiri puta u prethodnoj godini.

Rjeđu uporabu sredstva za ravnanje kose u prethodnoj godini također su povezali s povišenim rizikom od raka maternice, no razlika nije bila statistički značajna.

Ranija istraživanja su otkrila da sredstva za ravnanje kose mogu sadržavati određene kemikalije koje ometaju endokrini sustav te su navedeni proizvodi prethodno bili povezani s većim rizicima od razvoja raka dojke i jajnika.

"Ovi nalazi prvi su epidemiološki dokaz povezanosti između upotrebe proizvoda za ravnanje kose i raka maternice", napisali su White i ostali istraživači studije u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Nasuprot tome, uporaba drugih proizvoda za kosu, uključujući trajnu boju za kosu, nije bila povezana s povećanom stopom raka maternice, navodi se u istraživanju.

Simptomi raka maternice

Rak maternice uključuje dvije vrste raka: rak endometrija koji je češći i sarkom uterusa. Iako se rak maternice može se odnositi na rak endometrija, sarkom uterusa ili druge rijetke oblike raka koji se mogu pojaviti u vašoj maternici, ljudi često tretiraju rak endometrija i sarkom uterusa kao isto. To je zato što su karcinomi endometrija mnogo češći od ostalih karcinoma koji se mogu formirati u vašoj maternici, navodi Cleveland Clinic.

Rak maternice može uzrokovati iregularno krvarenje ili vaginalni iscjedak te druge simptome, kao što su bol ili pritisak u zdjelici.

Ako imate krvarenje koje vam ne izgleda normalno, pogotovo ako ste već prošli menopauzu, odmah posjetite liječnika. Također posjetite liječnika ako imate bilo kakve druge znakove ili simptome dva tjedna ili duže. Ove stvari mogu biti uzrokovane i nečim drugim osim raka, ali jedini način da otkrijete uzrok je da posjetite svog liječnika, piše CDC.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti