Tablete protiv bolova u muškaraca mogu dovesti do gubitka sluha

Tablete protiv bolova u muškaraca mogu dovesti do gubitka sluha

Tablete protiv bolova u muškaraca mogu dovesti do gubitka sluha
  • Objavljeno: Utorak, 02.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Među lijekovima su spomenutim u istraživanju Sveučilišta Harvard paracetamol, aspirin i ibuprofen, a povezuju se s blagim ili ozbiljnim gubitkom sluha prije 50. godine.

Muškarci koji pretjeruju s konzumacijom tableta protiv bolova u dvostruko su većoj opasnosti od problema sa sluhom od onih koji ne piju tablete protiv bolova, pokazala su istraživanja američkih znanstvenika provedena na 26 tisuća ispitanika tijekom 18 godina. U najvećoj su opasnosti mlađi muškarci.

Među lijekovima su spomenutim u navedenom istraživanju Sveučilišta Harvard  paracetamol, aspirin i ibuprofen, a povezuju se s blagim ili ozbiljnim gubitkom sluha prije 50. godine, iako je prethodno utvrđeno kako male doze lijekova protiv bolova štite od gluhoće izazvane bukom ili antibioticima.

Iako u ovoj studiji nisu u obzir uzimali žene, istraživači pretpostavljaju kako ovi lijekovi isti učinak mogu imati i na žene.

U svim dobnim skupinama ispitanika trajanje uzimanja tih lijekova bilo je u vezi s gubitkom sluha, odnosno što je dulje razdoblje uzimanja lijekova, veća je mogućnost gubitka sluha.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti