Muškarac i njegovo zdravlje

Muškarac i njegovo zdravlje

Muškarac i njegovo zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 13.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tridesete

S ludim dvadesetima iza njega, on više ne može trčati tako brzo, osjećati se snažno i oporaviti se tako brzo kako je navikao. Već u tridesetim godinama, naše tijelo počinje fizički starjeti i vidimo pad maksimalnog broja otkucaja srca i mišićne mase. Dobra vijest je da redovito vježbanje i zdrava prehrana mogu značajno usporiti proces starenja, a što ranije počnete, to bolje. Evo što još trebate učiniti da biste ostali u formi:

Idite redovito na preglede

Čak i samo nekoliko pregleda u tridesetima može biti početak održavanja zdravlja u narednih pola stoljeća. Uspostavite dobar odnos s liječnikom sada i saznajte ključne stvari poput bolesti srca i dijabetesa koje će pomoći liječniku da otkrije bilo kakve promjene u godinama koje dolaze.

Saznajte obiteljsku povijest bolesti

Bolest srca je vjerojatno nešto o čemu nećete razmišljati sada, ali ako su otac, majka, tetka ili ujak imali srčani udar u mlađoj dobi (prije 60 godine za muškarca i 70 godine za žene), vi također možete biti u opasnosti. Kardiovaskularne bolesti (uključujući bolesti srca i moždani udar) krive su za polovicu svih smrtnih slučajeva kod muškaraca, tako da nikada nije prerano da biste saznali svoje faktore rizika. Brojne studije su pokazale da čak i tinejdžeri mogu imati aterosklerozu. Također, provjerite postoji li u vašoj obitelji oboljelih od dijabetesa, visokog kolesterola ili raka debelog crijeva. Ako ove bolesti postoje u obitelji, počnite s redovitim pregledima i prije 40. godine.

Neka seks bude zabavan

Kada se fokusirate na reprodukciju, a ne na čin seksa sam po sebi, može doći do problema s postizanjem normalne erekcije ili doživljavanja vrhunca. Naglasak na užitak može pomoći riješiti ove probleme.

Cijepite se

Ako nikada niste imali vodene kozice ili dobili cjepivo, sada je vrijeme. Kod odraslih, vodene kozice mogu dovesti do komplikacija poput upale pluća. Također treba osigurati cijepljenje protiv tetanusa (jednom svakih 10 godina) i dobiti godišnje cjepivo protiv gripe.

Neka vježbanje postane navika

Aktivnost je ključna za zdravlje srca i održavanje zdrave težine. Što prije počnete, prije ćete imati zdravstvene koristi od aktivnog i ispunjenog života.

Da li je sve u redu ispod pojasa?

Mlađi ljudi imaju veći rizik za rak testisa, stoga je važno barem jednom mjesečno napraviti samopregled testisa. Rak testisa je u 95 posto slučajeva izlječiv, kada se otkrije rano. Evo kako se to radi: držite testis između palca i prstiju i nježno potražite kvržice ili promjenu veličini, obliku ili konzistenciji testisa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije