Tjelovježba može poboljšati komplikacije nastale zbog duboke venske tromboze

Tjelovježba može poboljšati komplikacije nastale zbog duboke venske tromboze

Tjelovježba može poboljšati komplikacije nastale zbog duboke venske tromboze
  • Objavljeno: Utorak, 23.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pilot istraživanje pokazalo je kako šest mjeseci programa tjelovježbe dizajniranog za povećanje snage nogu, fleksibilnosti nogu i ukupnu kondiciju, može poboljšati simptome posttrombotičnog sindroma, to jest česte i kronične komplikacije duboke venske tromboze.

Kronični posttrombotični sindrom razvija se kod polovice pacijenata s dubokom venskom trombozom (DVT). Ovi bolesnici mogu iskusiti bol u nogama, težinu u nogama, otekline, zadržavanje vode, hiperpigmentaciju te proširene vene i čireve na nogama.

„S obzirom da nedostaje učinkovitih tretmana, potrebni su novi pristupi upravljanja posttrombotičnim sindromom," objašnjavaju koautori i Susan Kahn, profesorica medicine na Sveučilištu McGill u Montrealu.

„Izvršili smo pilot istraživanje radi dobivanja podataka o učinkovitosti tjelovježbe na liječenje posttrombotičnog sindroma te kako bi procijenili izvedivost obavljanja multicentričnog istraživanja na ovu istu temu."

Od 95 bolesnika s posttrombotičnim sindromom, njih 69 je bilo prihvatljivo, 43 ih je pristalo te su bili randomizirani, a njih 39 je uspjelo završiti istraživanje.

„Rezultate našeg malog istraživanja treba tumačiti s oprezom, a također zahtijevaju potvrdu na većem istraživanju," dodaju autori. „Pošto su većina naših bolesnika bile mlade osobe, dobro obrazovane i aktivne, dobiveni rezultati ne mogu se generalizirati kod bolesnika s posttrombotičnim sindromom."

Autori zaključuju kako tjelovježba može poboljšati posttrombotični sindrom te da ju se treba promatrati kao tretman u daljnjim kliničkim ispitivanjima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti