Tjelovježba povećava toleranciju na bol

Tjelovježba povećava toleranciju na bol

Tjelovježba povećava toleranciju na bol
  • Objavljeno: Subota, 09.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Veliki broj ljudi se svakodnevno suočava s kroničnom boli, protiv koje se bore uzimanjem tableta protiv bolova. Novo istraživanje otkriva da svakodnevna aerobna tjelovježba može povećati prag, odnosno, toleranciju na bol.

Aerobna tjelovježba će, osim povećanja tolerancije na bol, ublažiti bolove uzrokovane kroničnom upalom, prenosi Prevention.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, se fokusiralo na mjerenje dvaju različitih tipova boli: ishemičnu (osjećaj žarenja koji se javlja kada mišići ne dobivaju adekvatnu količinu kisika i bolove na pritisak (kada na dodir ili jači pritisak osjećate bolove na određenom dijelu tijela).

Nakon 6 tjedana, sudionici, koji su 3 puta tjedno vozili bicikl po 30 minuta, su osjećali smanjenje obiju vrsta boli.

Prethodna istraživanja su pokazala da aerobna tjelovježba može pomoći osobama koje pate od kronične upale, kao što je reumatoidni artritis.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni u to na koji način tjelovježba povećava toleranciju na bol, ali vjeruju da je za to zaslužna promjena u aktivnosti mozga, zbog čega mozak počinje drugačije primati signale koji upućuju na bol.

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika. No, s obzirom da se svi svjetski stručnjaci slažu s time da barem 3 puta tjedno trebate raditi aerobne vježbe, možete bez straha s time početi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti