Vitamin D pomaže u prevenciji demencije

Vitamin D pomaže u prevenciji demencije

Vitamin D pomaže u prevenciji demencije
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da vitamin D pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma i da pomaže u prevenciji različitih bolesti.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology, otkriva da vitamin D, poznat i kao vitamin sunca, može pomoći u prevenciji demencije.

Saznajte zašto nam je važan vitamin D!

Znanstvenici su mjerili razinu vitamina D kod 1700 odraslih osoba. Njihovo zdravlje su pratili u razdoblju od 5 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, obiteljskoj anamnezi i cjelokupnom zdravstvenom stanju.

Osobe, koje su imale prenisku razinu vitamina D u tijelu su imale za 53% veći rizik od nastanka demencije, u odnosu na osobe s normalnom razinom vitamina D.

Također, rezultati su pokazali da osobe s niskom razinom vitamina D u tijelu imaju za 70% veći rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, najčešćeg tipa demencije.

Rizik je bio još veći kod osoba, koje su patile od ozbiljno niske razine vitamina D. Naime, oni su rizik od nastanka demencije imali za čak 125% veći, u odnosu na osobe s normalnom razinom vitamina D.

Provjerite koji simptomi upućuju na manjak vitamina D!

Vitamin D tijelo proizvodi samostalno tijekom izlaganja suncu, a možete ga unijeti i putem nekih namirnica, naročito putem masne ribe.

Prethodna istraživanja su pokazala da manjak vitamina D može povećati rizik od nastanka nekih bolesti, kao što su pretilost, bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetes tipa 2.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti