Tjelovježba ublažava negativne učinke dugotrajnog sjedenja

Tjelovježba ublažava negativne učinke dugotrajnog sjedenja

Tjelovježba ublažava negativne učinke dugotrajnog sjedenja
  • Objavljeno: Petak, 04.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sjedilački način života predstavlja faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka, usporava metabolizam, utječe na regulaciju razine šećera u krvi, krvnog tlaka i razgradnju masti. Prekomjerno sjedenje, također je povezano i s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i ranom smrću. Nedostatak tjelesne aktivnosti može dovesti do osjećaja tjeskobe i depresije.

Stariji od 65 godina bi trebali vježbati barem 150 minuta tjedno. To vježbanje uključuje vježbe umjerenog intenziteta, aerobne aktivnosti i brzo hodanje. Poželjno je barem 2 puta tjedno uvrstiti vježbe snage i odraditi sve mišićne skupine.

Provedeno je istraživanje na 495 žena i 379 muškaraca u dobi između 70 i 77 godina. Sudionici su imali barem jedan faktor rizika nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su širi opseg struka, povišena razina triglicerida u krvi, smanjena razina dobrog kolesterola, visoki krvni tlak ili povišena razina šećera u krvi.

Evo kako ćete živjeti zdravije ako sjedite previše!

Nalazi su pokazali da žene i muškarci koji žive sjedilačkim načinom života imaju između 63% i 83% veću šansu za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Vježbanjem kardiorespiratornih vježbi sudionici su smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti za 40%.

Da bi postigli optimalne rezultate, vježbanje mora biti kontinuirano i sustavno jer u protivnom nema adekvatan učinak. Redovita tjelovježba, čak i ispod preporučenih smjernica je korisna za zdravlje i dugovječnost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti