Tko je dobivao batine i sam tako kažnjava

Tko je dobivao batine i sam tako kažnjava

Tko je dobivao batine i sam tako kažnjava
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Majke koje su bile fizički kažnjavane u djetinjstvu češće na isti način kažnjavaju svoju djecu, tvrde stručnjaci Rezultati američkog istraživanja potvrdili su da majčino vlastito iskustvo iz djetinjstva ima velik utjecaj na način na koji ona pristupa odgoju svoje djece. U istraživanju je sudjelovalo 1.265 majki beba starih do 11 mjeseci, doduše većinom iz siromašnijih društvenih slojeva, a 19 posto njih podržava fizičku kaznu kao oblik discipliniranja, dok ih je 14 posto priznalo da i same na taj način kažnjavaju svoju djecu, čak i novorođene bebe.

'Bilo smo zapravo vrlo iznenađeni kad smo shvatili da još uvijek ima osoba koje tuku bebe. U prosjeku su bebe u istraživanju bile stare devet mjeseci i zbilja je uznemirujuće saznanje da netko može udariti tako malu bebu', kaže dr. Esther K. Chung koja je vodila ovo istraživanje. S druge strane, nevjerojatno je, smatraju znanstvenici, da su čak i neke majke, njih 10 posto, koje u djetinjstvu nisu bile fizički kažnjavane priznale da znaju udariti bebu po guzi.

Stručnjake najviše brine to što roditelji nisu svjesni štetnih posljedica koje mogu nastati od tjelesnog kažnjavanja malih beba, kao što su kasniji problemi s ponašanjem, niska razina samopouzdanja, depresija, uživanje u drogama i fizičko kažnjavanje vlastite djece.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti