Topiramat i urična kiselina

Topiramat i urična kiselina

Topiramat i urična kiselina
  • Objavljeno: Petak, 05.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kod pacijenata s migrenom, liječenje lijekom naziva topiramat (Topamax) može rezultirati povišenjem razine urične kiseline u krvi, pokazala je studija.

Neki su istraživači povezali visoke razine urične kiseline u tijelu s višim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Višak urične kiseline u tijelu može stvoriti oksidativni stres, stanje koje oštećuje stanice organizma i pridonosi bolesti, uključujući i stvaranje plakova koji začepljuju arterije.

Kod uzimanja topiramata već je prijavljeno smanjenje tjelesne mase4 i razvoj bubrežnih kamenaca, objašnjavaju istraživači, ali promjene u razinama urične kiseline i lipida nisu promatrani.

Dr. Abdulkadir Kocer iz Ducze University, Duzce u Turskoj i njegovi kolege mjerili su razine urične kiseline u krvi, kolesterola i triglicerida u 53 pacijenta s migrenom koji su primali topiramat i 44-ero odgovarajućih kontrolnih sudionika koji nisu primali taj lijek.

Prosječne razine urične kiseline bile su znatno više u pacijenata s migrenom koji su primali topiramat u usporedbi sa zdravim kontrolama, izvjestili su istraživači. Prosječna razina serumskih triglicerida i ukupnog kolesterola također je bila nešto viša u skupini pacijenata s migrenom, ali razlika nije bila statistički značajna.

Među pacijentima kod kojih je bila poznata razina urične kiseline prije liječenja, prosječne razine urične kiseline bile su znatno povišene nakon početka liječenja u usporedbi s onima od prije liječenja.

Mišljenja smo da je potrebno pažljivo pratiti serumske razine urične kiseline i profila lipida u pacijenata koji primaju topiramat, zaključili su istraživači.

Uzimajući u obzir potencijalnu povezanost između abnormalno visoke razine urične kiseline i kardiovaskularnih komplikacija, više bi se pozornosti trebalo posvetiti komplikacijama vezanim uz topiramat, kao što su razine urične kiseline, dodali su na kraju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti