Trebaju li žene u dvadesetima razmišljati o zamrzavanju jajnika?

Trebaju li žene u dvadesetima razmišljati o zamrzavanju jajnika?

Trebaju li žene u dvadesetima razmišljati o zamrzavanju jajnika?
  • Objavljeno: Subota, 30.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjak za plodnost tvrdi kako bi žene u dvadesetima trebale zamrznuti jajnike ako žele začeti kasnije u životu.

Dr. Sherman Silber, prva osoba na svijetu koja je obavila transplantaciju jajnika, objašnjava kako bi žene u dvadesetima trebale razmišljati o postupku već sad.

Pohrana trećine jajnika znači kako bi se oko 60.000 jajašaca moglo zarobiti u tkivu, koji bi naknadno transplantirali nazad u tijelo kada je žena starija, Silber objašnjava postupak.

Konvencionalno zamrzavanje jajašaca, prema Silberu je manje učinkovito, jer svaki postupak povrata rezultira prikupljanjem od samo pet do deset jajašaca.

„Možda su žene dovedene u zabludu, misleći kako će im jedan ciklus zamrzavanja jajašaca donijeti sigurnost, a to apsolutno nije istina," izjavljuje dr. Sherman Silber.

„Žena bi mogla zamrznuti jajnik u dobi od 19 i u dobi od 40 ponovno imati jajnik 19-godišnjakinje."

„Ljudi ne pokušavaju imati djecu ili čak i ne razmišljaju o braku do svoje 35 godine. Takve žene nam dolaze u dobi od 35 ili 38 nakon što su prekinule s dečkom nakon 10 godina veze i odjedanput su zabrinute o svojoj budućnosti kao majke."

No, Tony Rutherford, predsjednik Britanskog društva za plodnost upozorava kako je prerano preporučiti pohranu tkiva jajnika na globalnoj razini.

„Ovo je relativno novi postupak i još uvijek je u razvoju."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti