Sačuvajte svoju plodnost

Sačuvajte svoju plodnost

Sačuvajte svoju plodnost
  • Objavljeno: Subota, 09.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Današnji tempo i stil života nekim parovima ne omogućuju osnutak obitelj kada bi htjeli. Teška ekonomska situacija, školovanje i smanjena mogućnost osamostaljenja ne idu na ruku mladim parovima.

Neplodnost je bolest reproduktivnog sustava koja se dijagnosticira nakon najmanje 12 mjeseci redovitih spolnih odnosa koji za cilj imaju trudnoću. Istraživanja pokazuju da veliki broj mladih parova ima problema sa začećem.

Biološki sat je nešto na što ne možete utjecati. Sve je veći broj žena koje nisu spremne na djecu u najplodnijim godinama. Srećom, na plodnost se djelomično može utjecati. Ako želite imati djecu kasnije u životu jer sada na to niste spremni, pridržavajte se nekoliko pravila kako biste svoju plodnost sačuvali što duže.

Pazite na prehranu

Ono što je dobro za vaše arterije, dobro je i za vaša jajašca. Jednim istraživanjem se pokazalo da žene koje smanje unos zasićenih masnih kiselina i povećaju unos nezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje) imaju manji rizik od nastanka prijevremene neplodnosti. Zdrava i uravnotežena prehrana nije važna samo za održavanje plodnosti, već i za održavanje zdravlja čitavog organizma.

Budite sretni

Stres utječe na mozak i rad jajnika te može negativno utjecati na oslobađanje jajašaca. Ako ste pod kroničnim stresom, otkrijte metode opuštanja koje na vas najbolje djeluju. Meditacija, duboko i polagano disanje, joga i tai chi su samo neke od tehnika opuštanja. Pronađite nešto što vas najučinkovitije opušta kao što je čitanje knjige ili slušanje glazbe i svakodnevno odvojite najmanje sat vremena koje ćete potrošiti samo na sebe.

Redovito odlazite na preglede

Infekcije i upale koje se ne liječe mogu blokirati vaše jajovode. Jajovodi mogu biti ispunjeni tekućinom (nastaje kao posljedica infekcije) koja može spriječiti implantaciju embrija. Redoviti ginekološki pregledi su ključni za zdravlje reproduktivnog sustava i očuvanje plodnosti.

Neka zrak oko vas bude čist

Prisutnost dima cigareta (pasivno i aktivno pušenje) sužava krvne žile, uključujući i one koje su zaslužne za dotok hranjivih tvari u jajovode i jajnike. Vjerojatno znate puno žena koje su ostale trudne, a prije toga su pušile. Istina je da žene mogu u takvoj situaciji ostati trudne, ali u najplodnijim godinama. Pušenje povećava rizik od nastanka prijevremene neplodnosti.

Odaberite najbolju zaštitu od trudnoće

Kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od nastanka upale i raka. Tijekom uzimanja pilula ne dolazi do ovulacije, stoga se rizik od nastanka raka jajnika i cista jajnika značajno smanjuje. Mnoge žene nakon prestanka uzimanja pilula ostanu trudne već u idućem ciklusu. Ako planirate prestati s uzimanjem pilula, svakako se posavjetujte s ginekologom.

Pazite na svoje zdravlje

Osim redovnog odlaska ginekologu, pažnju trebate posvetiti i ostalim dijelovima tijela. Vodeći uzroci neplodnosti su nedijagnosticirane bolesti koje se ne liječe, uključujući dijabetes, bolesti štitnjače ili policistične jajnike.

Izbrojite svoja jajašca

Posavjetujte se s ginekologom kako bi otkrili koliko još jajašaca imate. Ženska plodnost je igra brojeva, rođene ste sa svim jajašcima i postupno ih gubite. Mjesečno, tijekom ovulacije, oslobađate 1 do 2 jajašca, ostali umiru starenjem. Neke žene imaju dovoljno jajašaca da ostanu plodne i u četrdesetima, dok je kod nekih drugačije. Kada saznate broj preostalih jajašaca lakše ćete planirati daljnje korake u osnivanju obitelji.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije