Trebali bi dobro promisliti o tretmanima za rak prostate

Trebali bi dobro promisliti o tretmanima za rak prostate

Trebali bi dobro promisliti o tretmanima za rak prostate
  • Objavljeno: Utorak, 03.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Puno muškaraca s dijagnosticiranim rakom prostate završi s intenzivnim liječenjem kao što su operacije ili zračenje, iako je mala vjerojatnost da se rak proširi ili bude koban.

Istraživači su koristili podatke iz velikog registra za rak, gdje su analizirali rizične profile i obrasce liječenja na 123.934 muškarca koji su dijagnosticirani između 2004. i 2006. godine.

Jedan od sedam muškaraca je imao nisku razinu prostata specifičnog antigena (PSA) u krvi, objavljeno je u istraživanju.

Ovi pacijenti imaju manju vjerojatnost da će iskusiti brzorastući tumor, a više od polovice je klasificirano da ima nizak rizik bolesti. Ipak su imali jednaku vjerojatnost da će dobiti intenzivno liječenje kao i bolesnici s višim PSA rezultatima.

Istraživanje je pokazalo da je velika većina, više od 75 posto, završilo s operacijom prostate ili na zračenju. Tretmani mogu imati ozbiljne nuspojave, uključujući inkontinenciju i erektilnu disfunkciju.

Neki od tih muškaraca su mogli imati bolje koristi od konzervativnijeg pristupa. Recimo da su ih pomno pratili s redovitim PSA testovima te biopsijom i rektalnim pregledima, rekao je dr. Mark N. Stein, profesor na Institutu za rak u New Jerseyu i jedan od autora istraživanja.

„Moramo pokušati pomoći većem broju muškaraca na oprezniji način."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti