Najčešći mitovi o raku prostate

Najčešći mitovi o raku prostate

Najčešći mitovi o raku prostate
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak prostate u najranijoj fazi vrlo često ne pokazuje nikakve simptome. Kako rak napreduje, tako simptomi postaju intenzivniji. Neki od najčešćih simptoma raka prostate su krv u sjemenoj tekućini, bolovi na području zdjelice, erektilna disfunkcija i poteškoće tijekom mokrenja.

Čak 1.1 milijun muškaraca svake godine diljem svijeta oboli od raka prostate. Upravo zbog toga je vrlo važno što je više moguće razumjeti ovu bolest, upoznati se s prvim simptomima, koracima potrebnima za prevenciju i načinima liječenja.

Rak prostate zahvaća samo starije muškarce

Istina je da se rak prostate najčešće javlja kod starijih muškaraca, ali to ne znači da se mlađi muškarci ne suočavaju s rizikom. Oko 40% slučajeva raka prostate su zapravo muškarci mlađi od 65 godina. Stručnjaci savjetuju da svi muškarci trebaju započeti s redovitim pregledima u dobi od 50 godina. Ako u obitelji imate slučajeve raka prostate, onda biste s redovitim pregledima trebali započeti već u dobi od 40 godina.

Pročitajte kako spriječiti rak prostate.

Rak prostate se prenosi sa oca na sina

Iako je rizik veći ako u obitelji imate slučajeve raka prostate, a pogotovo ako je vaš otac ili brat bolovao od raka prostate, to ne znači da je rak prostate uvijek nasljedan. Neće svatko tko u obitelji ima slučajeve raka prostate nužno od njega i oboljeti. Isto tako ne znači da nećete oboljeti od raka prostate ako u obitelji nemate slučajeve raka prostate.

Rak prostate nije smrtonosan

Rak prostate je drugi najopasniji oblik raka kod muškaraca, odmah nakon raka pluća. Većina slučajeva raka prostate se može uspješno izliječiti ako se otkrije na vrijeme. Upravo zbog toga su preventivni pregledi nužni jer se jedino na taj način rak može otkriti u najranijem stadiju. Također, nisu svi oblici raka prostate jednaki. Neki su agresivniji i teže izlječivi.

Rak prostate uzrokuje impotenciju

Brojna istraživanja su pokazala da većina muškaraca nakon liječenja raka prostate nema problema sa seksualnom funkcijom. Većina njih se nakon nekoliko mjeseci od liječenja može vratiti normalnom seksualnom životu. Jedina iznimka su muškarci stariji od 60 godina kod kojih liječenje raka prostate može uzrokovati probleme sa seksualnom funkcijom i impotenciju.

Provjerite koja su četiri stadija raka prostate!

Rak prostate uzrokuje inkontinenciju

Većina muškaraca se brine da će liječenje raka prostate uzrokovati inkontinenciju. No, trebate znati da tek 1 od 5 muškaraca nakon liječenja raka prostate pati od urinarne inkontinencije. Ako ste i prije dijagnosticiranja raka prostate imali problema s radom mokraćnog sustava, onda je rizik od nastanka urinarne inkontinencije nešto veći.

PSA test je uvijek pouzdan

Razina PSA (prostata specifični antigen) se vrlo često koristi kod dijagnosticiranja raka prostate, ali ona nije uvijek pouzdana. Visoka razina PSA ne mora nužno značiti da imate rak prostate, isto kao što ni niska razina PSA ne mora značiti da nemate rak prostate. Za dijagnosticiranje raka prostate su neophodna tri testa:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije