Trebate li zaista smršaviti?

Trebate li zaista smršaviti?

Trebate li zaista smršaviti?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Današnje društvo je opterećeno kilogramima, a dobrim dijelom zbog predstavljanja savršeno mršavog tijela putem medija. Za većinu ljudi, ovi ideali su nerealni i nezdravi.

Važno je da znate da je naša zdrava tjelesna težina određena genetski. Oblik tijela, postotak koštane mase i dob igraju ključnu ulogu.

Kako biste održavali zdravu tjelesnu težinu, važna je tjelovježba, ali i zdrava prehrana, koja postaje sve veći problem današnjice.

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi ne poštuje osnovna pravila zdrave prehrane, uključujući:

  • Potrebu da se sve s tanjura pojede
  • Prebrzo jedenje
  • Jedenje za vrijeme gledanja televizora, vožnje ili čitanja
  • Jedenje iz emocionalnih razloga

Kako možete znati je li vaša tjelesna težina zdrava?

Indeks tjelesne mase je jedan od najboljih načina da provjerite je li vaša tjelesna težina zdrava. Žene i muškarci u dobi od 20 do 65 godina u pravilu uvijek mogu koristiti indeks tjelesne mase kao pokazatelj normalne tjelesne težine.

Trudnicama, osobama s visokim postotkom mišićne mase i profesionalnim sportašima indeks tjelesne mase ne mora nužno biti najbolji pokazatelj normalne tjelesne težine. Zapamtite da zdravo tijelo dolazi u različitim oblicima i veličinama.

Indeks tjelesne mase će pokazati je li tjelesna težina normalna i, ako nije, prosječan postotak rizika od nastanka zdravstvenih problema. Pothranjenost povećava rizik od nastanka anemije, osteoporoze i nepravilnog rada srca.

Pretilost, s druge strane, povećava rizik od nastanka bolesti srca, visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2. Osobe, koje nemaju zdravu tjelesnu težinu, svakako trebaju razmisliti o promjeni životnih navika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti