Ekstra djevičansko maslinovo ulje se ne bi trebalo zagrijavati

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se ne bi trebalo zagrijavati

Ekstra djevičansko maslinovo ulje se ne bi trebalo zagrijavati
  • Objavljeno: Utorak, 02.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su dokazali da je zagrijavanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja poput bacanja novca jer se zagrijavanjem ekstra djevičanskog ulja gube njegova vrijedna nutritivna svojstva.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje pripada skupini najzdravijih ulja svijeta, a sadrži antioksidanse u znatno većoj mjeri, u odnosu na suncokretovo ili biljno ulje.

Prethodna istraživanja su pokazala da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima ljekovita svojstva i smanjuje rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema.

Znanstvenici iz Portugala su proveli istraživanje u kojemu su analizirali kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulje prije i poslije zagrijavanja.

Rezultati su pokazali da bilo koji oblik grijanja ulja (u mikrovalnoj, na tavi, u loncu) uništava njegova nutritivna svojstva i samim time smanjuje ljekovito djelovanje.

Čak i nakon kratke termičke obrade, ljekovita svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja se gube, prenosi DailyMail.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najbolje koristiti svježe, kao začin za salatu, dodatak raznim vrstama kruha ili pak možete popiti žličicu ulja bez ičega.

Znanstvenici su ustanovili da će ekstra djevičansko maslinovo ulje, nakon termičke obrade, biti jednako hranjivo kao i suncokretovo ili biljno ulje, stoga nemate razloga za brigu.

Jedini razlog zbog kojeg nema smisla koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje kod termičke obrade namirnice jest taj da je, u odnosu na biljno ili suncokretovo, znatno skuplje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti