Tromboza površinskih vena

Tromboza površinskih vena

Tromboza površinskih vena
  • Objavljeno: Subota, 25.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojedinci koji imaju trombozu površinskih vena bi se mogli nalaziti u situaciji povišenog rizika od razvoja duboke venske tromboze koja je vrlo opasno stanje, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U novoj studiji, istraživači su pronašli da 24% sudionika studije koji su imali trombozu površinskih vena – stanje koje je uzrokovane začepljenjem vena koje se nalaze blizu kože – su imali i duboku vensku trombozu, ali nisu pokazivali nikakve simptome.

Studija je također pokazala da se duboka venska tromboza pojavila u istoj nozi gdje i tromboza površinske vene u 73% sudionika, u drugoj nozi kod 9% pacijenata i u obje noge kod 18% pacijenata.

Istraživači su promatrali 46 muškaraca i žena sa trombozom površnih vena i svaki je od sudionika bio na collor doppler ultrazvučnoj pretrazi da bi se potvrdila venska tromboza, odnosno isključila duboka venska tromboza.

„Rezultati ove studije upućuju da je pridružena duboka venska tromboza vjerojatnija kod tromboze površinskih vena koje pogađaju donji dio nogu,“ napisali su autori studije. „U tim slučajevima, duboke vene bi se trebale pregledati collor-dopplerom da bi se isključila ili potvrdila prisutnost akutne duboke venske tromboze.

Studija je objavljena u časopisu „Archives of Dermatology“.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti