Novi gen kod raka dojke

Novi gen kod raka dojke

Novi gen kod raka dojke
  • Objavljeno: Subota, 25.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novi gen bi mogao signalizirati radi li se o agresivnom raku dojke.

Rezultati daju uvide u rast tumora te potencijal za metastaziranje prema izjavi istraživača, objavljeno je na HealthDay.

Istraživači su identificirali novi gen koji može doprinositi razvoju agresivnog raka dojke, opisano je u novom istraživanju. Koristeći metodu analize tumora raka dojke naziva "microarray expression profiles", istraživači s Genome Institute od Singapore su otkrili da gen RCP može biti uključen u razvoj raka dojke.

Potom su proučavali nekancerozne, ljudske epitelne stanice dojke i pronašli su da kada je RCP protein previše izražen, inače zdrave stanice počinju izgledati sve više kao tumorske, prema studiji objavljenoj u časopisu „Journal of Clinical Investigation“. Istraživači su također pronašli da je smanjenje produkcije RCP proteina u linijama stanica karcinoma dojke omogućilo smanjenje njihove proliferacije.

Slijedeće, istraživači su implantirali stanice sa smanjenom ekspresijom RCP proteina u miševe s imunodeficijencijom. Istraživači su pronašli da su promijenjene stanice imale manji kapacitet za rast tumora i metastaziranje.

Prema studiji, prevelika ekspresija RCP proteina djeluje i na RAS protein, za koji je u prethodnim istraživanjima već dokazano da sudjeluje u rastu tumora. Istraživači su rekli da bi RCP mogao poticati rast raka dojke aktivirajući RAS signalni put. Razvijanje načina liječenja koji bi kao ciljno mjesto imali RCP bi moglo predstavljati novi način za usporenje rasta tumora.

Ova studija daje nove uvide u stanične procese koji se nalaze u podlozi stanične proliferacije i metastaziranja, a koji bi mogli pomoći u razvoju novih načina liječenja tumora dojke, opisano je u pridruženom komentaru.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti