Saznajte sve o trombozi i sačuvajte svoje zdravlje, ali i život!

Saznajte sve o trombozi i sačuvajte svoje zdravlje, ali i život!

Saznajte sve o trombozi i sačuvajte svoje zdravlje, ali i život!
  • Objavljeno: Utorak, 12.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Tromboza je bolest krvožilnog sustava do koje dolazi kada se stvori krvni ugrušak (tromb), koji putem krvi putuje po tijelu.

Poprilično ga je teško locirati, a dođe li do mozga ili srca, može imati smrtonosne posljedice. Dođe li tromb u mozak i pritom začepi krvnu žilu, uzrokovat će moždani udar.

Dođe li do srca, doći će do srčanog udara.

Kako nastaje tromboza?

Krv putuje do organa putem arterija, a vene ju vraćaju nazad u srce.

Ponekad se dogodi poremećaj protoka krvi uslijed zadebljanja, oštećenja ili začepljenja krvnih žila, uslijed čega se krvne stanice mogu formirati u ugrušak.

Ovo stanje liječnici nazivaju trombozom, a ona može uzrokovati ozbiljne probleme, ovisno o tome gdje se ugrušak nalazi.

Vrste tromboze

Postoji nekoliko vrsta tromboze, a razlikuju se po mjestu nastanka i po svom djelovanju.

Duboka venska tromboza (DVT)

Duboka venska tromboza znači da je tromb i dalje u našem tijelu, odnosno u venama koje se nalaze dublje ispod kože. DVT se uglavnom pojavljuje u nozi ili zdjelici (tromboza donjeg ekstremiteta), ali se može pojaviti i u gornjim ekstremitetima. Manji ugrušci se ponekad mogu rastvoriti sami i ne uzrokovati veće zdravstvene tegobe.

Veći krvni ugrušci teže prolaze kroz krvne žile, a mogu ju i blokirati. Kod ove vrste tromboze postoji velika opasnost da tromb dođe do pluća.

Što moramo znati o dubokoj venskoj trombozi?

Plućna embolija

Ovaj krvni ugrušak se formirao negdje u tijelu i doputovao kroz krvotok u pluća. Tromb u plućima može blokirati protok krvi u pluća i onesposobiti njihov rad. To također može štetiti drugim organima jer pluća nisu u mogućnosti opskrbljivati tijelo i ostale organe s dovoljno kisika.

Ako je krvni ugrušak velik ili ih imate nekoliko, plućna embolija može biti smrtonosna.

Tromboza femoralne (bedrene) vene

U ovom slučaju, trom se nalazi u bedrenoj veni. Tromboza femoralne (bedrene) vene obično ne uzrokuje simptome, ali se mogu pojaviti oteklina, crvenilo ili bol u nozi. Femoralni venski ugrušci se najčešće javljaju nakon operacije, uslijed predugog ležanja ili sjedenja, uzimanja kontracepcijskih pilula ili nakon DVT.

Paget-Schroetterov sindrom (PSS)

To je rijetka vrsta DVT-a koja se obično događa mladoj, naizgled zdravoj osobi koja se bavi sportom i pritom intenzivnije koristi ruke (plivači ili igrači baseballa). Uslijed toga, mišić može pritisnuti venu, a ponavljanjem pokreta se može formirati ugrušak u ramenu.

Najčešći simptomi PSS-a su oticanje, bol u prsima i plavkasta boja kože. Ovo stanje može biti izuzetno opasno ako se odmah ne liječi.

Maslinovo ulje - čuvar srca i krvnih žila

Infarkt miokarda (srčani udar)

Arterije srca mogu biti djelomično začepljenje ili zadebljane ljepljivim plakom, uslijed čega se formira tromb koji blokira protok krvi u srce.

Ako ne reagirate na vrijeme, javit će se srčani udar kojeg najčešće karakteriziraju bol u prsima i plitak dah. Žene mogu osjećati i simptome poput bolova u leđima ili neobjašnjivog umora.

Tromboza gornje šuplje vene (lat. vena cava superior)

Ova vena vraća krv iz gornjeg dijela tijela u srce. Ako se unutar nje stvori ugrušak, liječnik će vam propisati lijek za razrjeđivanje krvi.

Također postoje operativne metode kojima liječnici mogu ukloniti tromb.

Tromboza jugularne vene

Dva seta jugularnih vena u vratu dovode krv iz glave natrag u srce. U tim se venama mogu pojaviti krvni ugrušci, koji obično putuju do pluća i uzrokuju plućnu emboliju.

Saznajte što vam doktor nikada neće reći o nalazu krvi!

Moždani udar

Kada ugrušak blokira protok krvi mozak, javlja se moždani udar. Najčešći simptomi moždanog udara su paraliza lica, slabost u rukama i otežani govor.

Ako sumnjate na moždani udar, odmah potražite liječničku pomoć. U protivnom, moždani udar može uzrokovati trajne probleme u govoru, paralizu jedne strane tijela, ali i smrt.

Tromboza kavernoznog sinusa

Ovo je rijetka vrsta tromboze koja se javlja iza očnih duplji. Najčešći uzrok tromboze kavernoznog sinusa je infekcija koja se širi nosa, lica ili zuba. Također ju mogu uzrokovati i razne ozljede glave. Najlakše ju možete prepoznati po nadraženim, natečenim ili izbočenim očima čije je pokrete ujedno teško kontrolirati.

Tromboza retinalne vene

Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojih stariji ljudi gube vid. Tromb može blokirati protok krvi u središnju venu mrežnice ili manje bočne vene, što dovodi do problema s vidom, poput glaukoma ili odvajanja mrežnice.

Saznajte kako očistiti pluća od toksina!

Tromboza portalne vene

Portalna vena dovodi krv iz probavnog trakta i slezene do jetre. Mali ugrušak obično ne uzrokuje simptome i ponekad ju nije potrebno liječiti. No, nastali pritisak iza ugruška može uzrokovati povećanje slezene, otečenost trbuha i krvarenje.

Budd-Chiarijev sindrom

Ovo je stanje u kojem krvni ugrušak sužava ili blokira vene koji dovode krv iz jetre u srce. To nije isto što i portalna venska tromboza, ali može imati iste simptome, uključujući uvećanu slezenu, otečenost trbuha i krvarenje.

Tromboza bubrežne vene

Bolest bubrega pod nazivom nefrotski sindrom, može izazvati stvaranje ugruška u bilo kojoj veni koja odvodi krv iz bubrega. Ova vrsta tromba može uzrokovati bol u leđima, a može se pojaviti i krv u mokraći. U slučaju da osoba ima samo jedan bubreg ili ugrušak u obje bubrežne vene, bubrezi bi mogli prestati raditi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije