Trudnoća ne "zaglupljuje" žene, naprotiv

Trudnoća ne "zaglupljuje" žene, naprotiv

Trudnoća ne "zaglupljuje" žene, naprotiv
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trudnoću oduvijek smatraju uzrokom čudna ženskog ponašanja, ali nova studija australskih istraživača pokazala je da je to možda samo "bapska priča".

Studija provedena u australskom Nacionalnom sveučilišnome centru za mentalno zdravlje pokazala je kako nema dokaza da trudnoća šteti ženinim kognitivnim sposobnostima.

Istraživanje se temelji na analizi ispitivanja 2500 žena u dobi od 20 do 24 godine, a prvi je put provedeno 1999., zatim 2003. i 2007.

Utvrđeno je da 76 žena koje su bile trudne na drugom ili trećem razgovoru nije imalo ništa lošiji rezultat na logičkim i memorijskim testovima nego na prijašnjim razgovorima.

"Nije bilo razlike između njih i žena iz kontrolne skupine", rekla je prof. Helen Christensen koja je vodila istraživanje.

Po njezinim riječima, ako je suditi prema istraživanju na glodavcima, gravidne ženke štakora sposobnije su za obavljanje više od jedne zadaće, bolje se kreću kroz labirint te osjećaju manje straha i tjeskobe.

"U mozgu ženke štakora događaju se goleme promjene u trudnoći pa bismo mogli očekivati da žene na ispitivanju prođu i bolje nego kad nisu trudne", rekla je.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti