Dijeta i težina u trudnoći

Dijeta i težina u trudnoći

Dijeta i težina u trudnoći
  • Objavljeno: Subota, 11.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Podatak o dijetama povezan je s tjelesnom masom u trudnoći. Žene koje se suzdržavaju u prehrani tijekom trudnoće dobiju ili previše ili premalo na tjelesnoj masi, prema rezultatima studije.

Žene koje u povijesti imaju podatak o dijetama ili drugim načinima restrikcija u prehrani osjetljivije su na primanje na tjelesnoj masi tijekom trudnoće, u smislu da dobiju previše ili premalo, opisano je u novoj studiji.

Istraživači s University of North Carolina, u studiji s više od 1 200 žena, pronašli su da su one koje su imale ograničenja u prehrani sklone dobiti više na tjelesnoj masi nego što je preporučeno ako su normalne, debele ili pretile na početku trudnoće. One koje paze na prehranu, a na početku trudnoće imaju prenisku tjelesnu masu sklone su primati manje na tjelesnoj masi od preporučenog.

Studija, koja je objavljena u rujanskom izdanju časopisa "Journal of the American Dietetic Association", temeljena je na preporukama o tjelesnoj masi koje je pripremio Medicinski institut. Prema njegovim preporukama žene bi trebale dobiti na tjelesnoj masi između 12,7 i 18,1 kg ako imaju težinu ispod normalne, 11,3 do 15,9 kg ako imaju normalnu tjelesnu masu, 6,8 do 11,3 kg ako su debele i barem 6,8 kg ako su pretile.

"Tijekom trudnoće, bilo bi korisno ciljano pratiti te žene sa sličnim aktivnostima vezanim za prehranu i fizičku aktivnost kao izvan trudnoće da bi se izbjeglo pretjerano dobivanje na tjelesnoj masi i negativni učinci na rezultat trudnoće kao što su: završetak trudnoće carskim rezom, makrosomija ili novorođenče veliko za gestacijsku dob (large for gestational age, LGA), te skraćeno vrijeme dojenje i duže zadržavanje viška kilograma u razdoblju nakon poroda.", izjavila je suautorica studije u novostima izdavača, objavljeno je na stranicama HealthDayu.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti