Nemojte se tuširati kad grmi i sijeva, evo koliko je to zaista opasno!

Nemojte se tuširati kad grmi i sijeva, evo koliko je to zaista opasno!

Nemojte se tuširati kad grmi i sijeva, evo koliko je to zaista opasno!
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su šanse da vas udari munja male, važno je znati kako tijekom nevremena ostati siguran. Većina ljudi je upoznata s osnovnim pravilima kojih se treba pridržavati za vrijeme grmljavinskih oluja, poput izbjegavanja stajanja ispod drveća ili blizu prozora i razgovaranja na fiksnom telefonu. Ali jeste li znali da biste trebali izbjegavati tuširanje, kupanje ili pranje posuđa tijekom grmljavinske oluje?

Kako nastaju munje i gromovi

Da biste razumjeli zašto, prvo morate znati nešto o tome kako funkcioniraju grmljavinske oluje i munje. Dva osnovna elementa uzrokuju napredak grmljavinske oluje: vlaga i dizanje toplog zraka, koji idu ruku pod ruku s ljetnim vremenom. Visoke temperature i vlažnost stvaraju velike količine vlažnog zraka koji se diže u atmosferu, gdje se može formirati u grmljavinsku oluju. Interakcija milijuna kapljica vode i leda koja se nalazi u oblacima je ono što dovodi do stvaranja munje. Kapljice vode se sudaraju s ledenim kapljicama, prebacujući ih na negativan naboj i ostavljajući sebi pozitivan.

U grmljavinskoj oluji oblaci djeluju kao ogromni Van de Graaff generatori, odvajajući pozitivne i negativne naboje kako bi stvorili masivna odvajanja naboja unutar oblaka. Grmljavinski oblaci kretanjem iznad Zemlje stvaraju suprotan naboj na tlu, a to je ono što privlači munju. Grmljavinska oluja želi uravnotežiti svoje naboje, a to čini pražnjenjem između pozitivnih i negativnih regija. Put pražnjenja obično je onaj najmanjeg otpora, tako da je vjerojatnije da će munja pogoditi stvari koje su vodljivije, poput metala.

Gdje se sakriti od groma

Najkorisniji savjet je da za vrijeme grmljavinskog nevremena uđete u zatvoreni prostor. Međutim, to ne znači da ste potpuno sigurni od oluje. Naime, postoje neke aktivnosti koje mogu biti gotovo jednako rizične kao i boravak vani.

Osim ako ne sjedite vani u kadi ili se tuširate na kiši, mala je vjerojatnost da će vas udariti grom. Ali ako munja udari u vašu kuću, struja će slijediti put manjeg otpora prema tlu. Metalne žice ili voda u vašim cijevima prikladan je vodljiv put.

Što izbjegavati kad grmi

Tuš ima oboje, vodu i metal te bi upravo zato opuštajuće tuširanje mogao pretvoriti u nešto mnogo manje opuštajuće. Kako bi smanjili rizik od udara, Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti snažno potiču ljude da izbjegavaju sve aktivnosti na bazi vode tijekom grmljavinske oluje, piše Science Alert.

Postoje i drugi rizici na koje treba paziti tijekom grmljavinske oluje. Oslanjanje na betonski zid je jedan od njih. Ako je beton ojačan armaturom, može pružiti vodljivu put za munju.

Također izbjegavajte korištenje bilo čega priključenog na utičnicu, poput računala, televizora, perilice rublja ili perilice posuđa, jer sve to može otvoriti put za udar groma. U pravilu, ako čujete grmljavinu u daljini, dovoljno ste blizu oluje, čak i ako nema kiše.

Udari groma mogu se dogoditi čak i kad su udaljeniji od središta oluje, a sigurno vrijeme za povratak pod tuš je obično pola sata nakon posljednje grmljavine.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti