U Hrvatskoj raste smrtnost od raka prostate

U Hrvatskoj raste smrtnost od raka prostate

U Hrvatskoj raste smrtnost od raka prostate
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Cilj akcije „Sve za njega“ koju organizira Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostateje otkrivanje što većeg broja pacijenata u ranoj fazi bolesti i na taj način smanjenje smrtnosti od raka prostate te poboljšanje kvalitete liječenja oboljelih od ove vrste karcinoma.

Prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, rekao je kako je rak prostate drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca te treći uzrok smrti od raka u Hrvatskoj, naglasivši da suprošle godine od raka prostate umrla 824 muškarca, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na 2014. godinu. To je poražavajuć podatak uzmemo li u obzir činjenicu da se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem prostata specifičnog antigena (PSA) iz krvi, a u ranoj fazi je izlječiv operacijom ili zračenjem u gotovo 100 posto slučajeva“.

Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, jednom godišnje, odlaziti na preglede i odrediti razinu PSA u krvi. „Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporuča pregled onima koji su imali problema s upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od raka prostate“, istaknuo je prof. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagrebi voditelj Referentnog centra za uroonkologiju.

Istražite jednostavne korake za prevenciju raka prostate!

Uz rano otkrivanje raka prostate, izuzetno je važno i adekvatno liječenje bolesnika kod kojih je rak prostate otkriven u uznapredovalom stadiju, odnosno u metastatskoj fazi bolesti. Dostupnost terapije kod bolesnika s metastatskim hormon-rezistentnim rakom prostate nije jednaka dostupnosti terapije za druge vrste raka, poput raka dojke.

Prim. dr. Marija Gamulin, v.d. voditeljica Odjela za urogenitalne tumore Zavoda za internističku onkologiju Klinike za onkologiju KBC Zagreb te voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, naglasila je kako su od kraja prošle godine u Hrvatskoj dostupna tri nova lijeka u drugoj liniji liječenjametastatskog hormon-rezistentnog raka prostate: enzalutamid, abirateron (hormonska terapija) i kabazitaksel (kemoterapija). „Bolesnici s metastatskim rakom prostate su sadašnjom smjernicom o liječenju ograničeni te im u drugoj liniji liječenja kao opcija preostaje mogućnost liječenja samo jednim od tri dostupna nova lijeka. Kako bi bolesnicima bilo omogućeno kvalitetnije liječenje, preporuka je važeću smjernicu prilagoditi, odnosno odvojiti hormonsku terapiju od kemoterapije, kao što je slučaj kod raka dojke“, izjavila je prim. dr. Marija Gamulin, zaključivši kako će na taj način bolesnicima s metastatskim rakom prostate biti dostupne sve mogućnosti liječenja, što će doprinijeti produljenju života i povećanju kvalitete života bolesnika s rakom prostate.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti