Varaju li osobe s većim libidom češće?

Varaju li osobe s većim libidom češće?

Varaju li osobe s većim libidom češće?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hoće li me varati? Je li vjeran? Postoje li određene karakteristike koje određuju hoće li vas određena osoba prevariti? Prepoznavanje znakova je teško predvidjeti. Možda jaki seksualni poriv pojedinca može pomoći raspoznati je li osoba spremna prevariti, no moramo uzeti u obzir da je ovo vrlo individualna stvar. Znanstvenici smatraju da snažna seksualna želja može prisiliti nekoga na seksualne odnose izvan partnerske zajednice.

Samokontrola se odnosi na sposobnost reguliranja impulsa. Niska samokontrola u kombinaciji s visokom seksualnom željom može rezultirati većom sklonošću flertu i seksualnom aktivnošću izvan odnosa.

Osobe s niskom seksualnom željom i niskom samokontrolom vrlo vjerojatno neće biti sklone nevjeri.

Istraživači su mjerili samokontrolu, seksualnu želju i sklonost prevarama više 300 osoba i otkrili su da jača seksualna želja predviđa nevjeru, no to vrijedi samo za pojedince s niskom razinom samokontrole.

Provjerite koja su 3 glavna razloga zašto ljudi varaju!

Drugo istraživanje je uključivalo eksperimentalno smanjivanje samokontrole podskupine sudionika kroz mukotrpan, detaljno orijentirani zadatak crtanja. Osobe s jakom seksualnom željom i niskom samokontrolom su crtale sebe u neposrednoj blizini atraktivnog stranca. Sudionicima je bio postavljen hipotetski scenarij u kojem su bili u vezi, no upoznaju atraktivnu nepoznatu osobu. Ispitanici s većim libidom i niskom razinom samokontrole, naveli su značajno veću namjeru za upuštanje u seksualne odnose s tom osobom.

Što to znači? Snažna seksualna želja ne govori o tome je li netko više ili manje sklon prevari, nego o tome da teško odolijeva iskušenju. Ako ovim pojedincima pridodate nisku razinu samokontrole, slika postaje jasnija. Takve osobe su definitivno sklonije prevarama.

Veliki dio istraživanja o samokontroli sugerira da je samokontrola poput mišića. Može postati umorna ako se često koristi. Ako je samokontrola slaba, parovi moraju biti svjesni koliko je iscrpljen njihov partner u situacijama koje uključuju komuniciranje s atraktivnim strancima.

Ni samokontrola, ni seksualna želja nisu jedini faktori koji predviđaju nevjeru. Nezadovoljstvo unutar odnosa je jedan od najmoćnijih prediktora. Kvalitetu odnosa nikad ne treba ignorirati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti