Umjetna inteligencija smanjuje potrebu odlaska liječniku

Umjetna inteligencija smanjuje potrebu odlaska liječniku

Umjetna inteligencija smanjuje potrebu odlaska liječniku
  • Objavljeno: Subota, 13.04.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatska je jedna od zemalja s najviše odlazaka liječniku u Europskoj uniji. Smanjenju tog broja, kao i gužvi u čekaonicama doprinijet će Abi, nova platforma na hrvatskom tržištu, koja već uspješno djeluje u mnogim zemljama. Ovu izuzetnu platformu pokreće umjetna inteligencija koja spaja korisnike s liječnicima mjerodavnim za pojedina područja.

Korisnici se putem uobičajenih aplikacija za razmjenu poruka mogu obratiti s bilo kakvim zdravstvenim problemom koji ne zahtijeva fizički pregled, a liječnici odgovaraju u najkraćem roku. Aplikacija Abi pobudila je veliki interes u Hrvatskoj već od aktiviranja pilot verzije u kolovozu prošle godine.

"Trenutačno je u Abi umreženo tridesetak liječnika iz Hrvatske koji su dosad odgovorili na više od 1500 upita. Korisnici su, pak, najčešće studenti, mladi roditelji te stariji od 50 godina", rekla je Petra Glavina, direktorica Abi Hrvatska.

Među angažiranim liječnicima najviše je obiteljskih liječnika, ginekologa, pedijatara te liječnika interne medicine, jer je potreba za njima trenutačno najveća. Jedno od čestih pitanja je i čitanje nalaza koji korisnici mogu slikati i poslati specijalistima. Mnogi osjećaju nelagodu kod postavljanja pitanja o spolnom zdravlju, a na ovaj način mogu se anonimno educirati i zatražiti savjet.

Prilikom odabira liječnika provjeravaju se njihove diplome i znanje kako bi bili izabrani najbolji.

“Nakon svakog upita korisnik ima mogućnost ocijeniti liječnika. Neki od liječnika u našem sustavu rade u najboljim bolnicama u svijetu, a trudimo ih se uključiti što više u pojedinim zemljama. Odgovore na pitanja naših korisnika daju stvarni doktori iz Hrvatske”, kazao je Victor Vicens, šef medicinskog odjela tvrtke Abi.

Korištenje Abija svakako je preciznije i sigurnije nego internet tražilice, jer odgovore daju pravi liječnici koji će zatražiti dodatno objašnjenje te povijest bolesti od strane korisnika ako je potrebno. Korisnici često žele samo jednostavan savjet ili da ih netko umiri, nešto što samo druga osoba može učiniti. Ako se radi o hitnom slučaju, angažirani liječnici će ih na temelju simptoma hitno uputiti prvoj pomoći.

Abi je u Hrvatskoj ostvario ekskluzivnu suradnju s Allianzom koji je kao osiguravajuća kuća uvijek ukorak s novostima u digitalnom poslovanju. Dosadašnji korisnici su u anketi ustvrdili kako im je Abi pomogao izbjeći nepotreban posjet doktoru u 70 posto slučajeva. Do kraja ovog mjeseca korištenje platforme je besplatno, a nakon toga upiti će se naplaćivati po simboličnoj cijeni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti