Šipak pospješuje mršavljenje?

Šipak pospješuje mršavljenje?

Šipak pospješuje mršavljenje?
  • Objavljeno: Utorak, 29.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Škotske su otkrili da svakodnevna konzumacija šipka može regulirati oslobađanje hormona gladi i smanjiti apetit, a istovremeno potaknuti stvaranje osjećaja sitosti.

U svrhu istraživanja, znanstvenici su proizveli suplement šipka. U istraživanju je sudjelovalo 29 osoba, a znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je svakodnevno uzimala suplement šipka koji je proizveden od kore i sjemenki šipka.

Nakon 3 tjedna, grupa koja je uzimala suplemente, je u prosjeku jela čak 22% manje u odnosu na sudionike koji nisu uzimali suplemente.

Suplement šipka je kod 12% sudionika smanjio osjećaj gladi, kod 21% njih je smanjio žudnju za hranom, njih 16% su se znatno prije osjećali sitima, a 15% sudinika je izjavilo da se osjeća zadovoljnije.

Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koji sastojci suplementa djeluju na smanjenje apetita. Vjeruju da su u pitanju polifenoli, za koje se ustanovilo da smanjuju apetit.

Voditelj istraživanj dr. Emad Al-Dujaili je izjavio kako "znanstvenici su dokazali da šipak sadrži antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu učinkovitije od crnog vina ili zelenog čaja."

Sok od šipka može regulirati razinu krvnog tlaka i spriječiti nastanak pretilosti i dijabetesa tipa 2. Znanstvenici, čije istraživanje prenosi DailyMail ističu da je unos voća i povrća od izuzetne važnosti za održavanje zdravlja, ali i smanjenje rizika od nastanka pretilosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti