9 uzročnika raka koji se kriju u vašem domu

9 uzročnika raka koji se kriju u vašem domu

9 uzročnika raka koji se kriju u vašem domu
  • Objavljeno: Subota, 11.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Neke stvari koje koristite svaki dan mogu povećati rizik od nastanka raka. To posebno vrijedi za proizvode za čišćenje. Većina ih sadrži kemikalije koje su dokazano štetne za naše zdravlje. Uklanjanje ovih stvari iz doma će spriječiti razne bolesti, a ne samo rak.

Donosimo popis 9 uzročnika raka s kojima trebate oprezno rukovati ili ih ukloniti iz svog doma:

Umjetničke potrepštine

Većina umjetničkih potrepština sadrži kancerogene tvari. Na oprezu budite s markerima, raznim otapalima, bojama i ljepilima.

Svijeće

Mirisne svijeće mogu biti štetne za zdravlje. Najzdraviji izbor su svijeće od pčelinjeg voska.

Osvježivači zraka

Istraživanje iz 2008. godine otkriva da osvježivači zraka sadrže kemikalije koje su propisane kao otrovne. No, proizvođači ih nisu stavljali na deklaracije. Izbjegavajte korištenje osvježivači zraka u domu ili automobilu.

Šamponi

Iako nema znanstvenih dokaza koji povezuju upotrebu šampona i nastanak raka, radije koristite šampone iz kućne radinosti.

Pesticidi

Pesticidi koji se koriste za ubijanje kukaca su izrazito otrovni. Izbjegavajte ih u širokom luku i koristite prirodna sredstva.

Antidepresivi

Istraživanje je povezalo antidepresive s rakom jetre. I druge studije ih povezuju s različitim vrstama raka. Koristite prirodne pristupe kao što su vježbanje, meditacija i ljekovito bilje u borbi protiv depresije.

Depresiju i umor pobijedite ovim namirnicama!

Plastične zavjese

Plastične zavjese oslobađaju otrovne kemikalije. Imate li plastične zavjese zamijenite ih tkaninom, a radi li se o zavjesama u kupaonici, zamijenite ih staklenim stijenama.

Kemijsko čišćenje

Odjeća koju ste pokupili s kemijskog čišćenja sadrži perkloretilen kojeg znanstvenici povezuju s rakom. Kupujte odjeću koju ne morate svaki puta nositi u kemijsku čistionicu, a za kućno čišćenje koristite limunov sok.

Boje, razrjeđivači i izbjeljivači

Istraživanja pokazuju da su ovo potencijalni uzročnici raka. Imate li kućne radove, farbate li zidove ili slično, svakako koristite proizvode na biljnoj bazi. Brže se suše, manje intenzivnog su mirisa i svakako manje utječu na zdravlje.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti