Ako se tuširate s ovim, prestanite odmah!

Ako se tuširate s ovim, prestanite odmah!

Ako se tuširate s ovim, prestanite odmah!
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kad je osobna higijena u pitanju, svi vode brigu o tome bez puno razmišljanja. Pogotovo kad je riječ o tuširanju, koje je postalo rutina pa mnogi nisu svjesni da rade grešku koja bi mogla prouzročiti nepovratnu štetu.

Ako se tuširate dok još uvijek na očima nosite kontaktne leće, možete si stvoriti velike probleme. Većina stručnjaka upozorava da je neophodno ukloniti kontaktne leće prije tuširanja, bez obzira na to o kojoj vrsti leća je riječ. To je zato što kontaktne leće ne smiju doći u kontakt sa šamponima, sapunima i gelovima za tuširanje, a ako dođu u kontakt s vodom, leće mogu promijeniti oblik, nabreknuti ili se zalijepiti za oko, što dovodi do svrbeži i neugodnog osjećaja.

No, najveća opasnost nalazi se u vodi koja sadrži razne mikroorganizme i bakterije koji onda ostaju na kontaktnoj leći i ulaze direktno u oko. Jedna od njih je akantameba, jedna od najpoznatijih praživotinja koja se može naći u svježoj vodi. Kada akantameba dođe u oko osobe koja ne nose kontaktne leće, prirodnim refleksom treptaja oko ju izbaci, dok se osobama koje nose kontakte leće bakterije mogu pričvrstiti za leću i dovesti do gubitka vida. Naime, kad uđe u oko, akantameba oslobađa proteine ​​koji otapaju rožnicu, a uznapredovana infekcija dovodi do sljepoće.

No, nije samo tuširanje ono što bi moglo naštetiti vašim očima. Prije plivanja ili upotrebe hidromasažne kade trebali biste ukloniti kontaktne leće, a izbjegavajte i kapi za oči koje nisu primjerene za kontakte leće.

Pravilna higijena kontaktnih leća izuzetno je bitna za zdravlje očiju. Kontaktne leće treba svakodnevno čistiti posebnom otopinom za ispiranje, čišćenje i dezinfekciju, a ne smijete zaboraviti na higijenu posudice za leće, koju redovito treba ispirati.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti