Depresiju i umor pobijedite hranom

Depresiju i umor pobijedite hranom

Depresiju i umor pobijedite hranom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prehrana snažno utječe na fizičko i psihičko zdravlje. Pravilan odabir namirnica može poboljšati raspoloženje, a određena hrana čak pobjeđuje depresiju i druga mentalna oboljenja.

Zdrava i kvalitetna prehrana može pomoći organizmu u borbi sa stresom, a znanstveno je dokazano da neke namirnice pomažu i kod nesanice.

Ako ste neraspoloženi, nemirni, pomalo tužni i bezvoljni, nemojte odmah posegnuti za sedativima i antidepresivima. Pokušajte najprije promijeniti prehranu i provjeriti za mjesec dana je li vam bolje. Mi vam donosimo popis sretnih namirnica koje će vam poboljšati raspoloženje, a organizam održati u zavidnoj formi.

1. Masne kiseline Omega 3

Riječ je o kiselinama koje možete pronaći u tuni, orasima i kanoli. U organizam se mogu unijeti i putem kapsula kao nadomjestak prehrani. Omega 3 pomažu kod mentalnih oboljenja poput bipolarnog poremećaja. Neka su istraživanja pokazala da hrana koja sadržava ove kiseline pomaže kod depresivnih pacijenata, a umiruje i hiperaktivnu djecu. Omega 3 zdrave su i za mentalno i za fizičko zdravlje stoga ih svakako uvrstite u svoju prehranu.

Provjerite kako zdrava prehrana smanjuje rizik od depresije!

2. Cink

Ovaj mineral ima jako važnu ulogu u probavnim procesima. Važan je i za normalno funkcioniranje imunološkoga sustava. Cink pomaže u borbi protiv viška kilograma, ali i u borbi protiv slabosti i letargije. Nedostatak cinka obično se očituje kao gubitak apetita i ravnodušnost, stoga bi ovaj mineral trebao biti dio svakodnevne prehrane. Cink se može pronaći u bučinim sjemenkama, pšeničnim klicama i visoko proteinskim namirnicama poput mesa i mliječnih proizvoda.

3. Vitamin B-3 (niacin)

Ovaj je vitamin iznimno važan za normalan protok energije tijelom. Čak i djelomičan nedostatak vitamina B-3 uzrokuje depresiju, razdražljivost, hipersenzibilnost i lošu probavu. Nedostatak vitamina B-3 može nastati zbog neumjerenog konzumiranja alkohola. Prirodni izvori vitamina B-3 su repa, svinjsko meso, piletina, grah i riblje ulje.

Pobijedite depresiju uz ova 3 spoja!

4. Voda

Voda je najvažnije oružje u borbi protiv depresije i debljine. Voda poboljšava raspoloženje, motoričke funkcije i moć uma. Dnevno je potrebno popiti najmanje dvije litre vode. To se ne odnosi na ostale tekućine nego isključivo na vodu. Koristi od vode su mnogobrojne, baš kao i štete ako je ne unosite u organizam u dovoljnim količinama. Dakle, voda je izvor života i dobroga raspoloženja stoga je pijte u preporučenim količinama.

5. Vitamin E

Ovaj moćni vitamin može se pronaći u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama te određenom voću i povrću poput špinata i avokada. Vitamin E snažan je antioksidans koji ima važnu ulogu i u jačanju imunološkoga sustava. Poznato je da pacijenti s dijagnosticiranom depresijom imaju manjak vitamina E u organizmu stoga je vrlo važno pobrinuti se za svoje mentalno zdravlje i osigurati si dovoljne količine vitamina E.

Limunada s kurkumom pobjeđuje depresiju!

6. Kalcij

Kalcij je snažno oružje u borbi protiv stresa i anksioznosti. Istraživanja pokazuju da kalcij pomaže i kod postanatalne depresije. Ljudi koji nemaju dovoljno kalcija u organizmu često se žale na probleme sa spavanjem, umor i loše raspoloženje. Kalcij je prirodna pomoć za bolji san, a nalazi se u mlijeku i ostalim mliječnim proizvodima. Može se pronaći i u brokuli, tofuu, sjemenkama sezama te soku od naranče s dodatkom kalcija.

7. Željezo

Manjak željeza u organizmu uzrokuje umor, manjak energije i anemiju, posebno kod žena. Umjetne nadomjeske željeza nikada nemojte uzimati bez prethodnoga dogovora s liječnikom. Osim toga, željezo možete pronaći i u prirodnim izvorima. Nalazi se u jetrici, govedini, grahu, grašku i lješnjacima. Organizmu je lakše apsorbirati željezo iz mesa nego iz povrća. Ako ste vegetarijanac, apsorpciju željeza u organizam možete povećati uz pomoć vitamina C.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti