Uskoro test koji će garantirati uspješnost IVF trudnoće

Uskoro test koji će garantirati uspješnost IVF trudnoće

Uskoro test koji će garantirati uspješnost IVF trudnoće
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici razvijaju test za embrije koji bi mogao dramatično povećati stopu IVF uspjeha od samo jednog ciklusa tretmana.

Tehnika koju su smislili stručnjaci sa Sveučilišta u Oxfordu, provjerava kromosomske abnormalnosti u razvoju embrija, ali također dodatno obraća pažnju na dva nova markera koji potencijalno mogu upropastiti šanse za trudnoću.

Tijekom vremena, istraživači se nadaju da će povećati stopu uspjeha prema 100 posto na samo jedan ciklus IVF-a.

Trenutno, samo oko 30 posto IVF ciklusa u svijetu rezultira s trudnoćom, s tim da ih mnogo propadne zbog kromosomske abnormalnosti.

Tim dr. Dagana Wellsa s Oxforda već je razvio tehniku ​​za provjeru ovih abnormalnosti kod zametaka. Embriji se uzgajaju pet dana u laboratoriju i analiziraju kako bi se pratio broj kromosoma.

Samo oni embriji koji su zdravi se smatraju prikladnima za IVF prijenos, te se tako povećavaju šanse za trudnoću za 70 posto po ciklusu.

"Velika većina embrija koji se prebace, zapravo nemaju genetsku provjeru, a 85 posto od tih ne završi trudnoćom," Top News navodi dr. Wellsa.

"Ako embrije koji su potvrđeni da su kromosomski normalni i da se razvijaju dobro, prenesete u maternicu kada dosegnu fazu blastocista, šanse za dijete postaju vrlo visoke, oko 70 posto. No, tu je još uvijek onih 30 posto koje ne uspiju."

Nova tehnika kombinira provjeru kromosoma s količinom telomera, koji pokrivaju kromosome i povezani su sa zdravim stanicama. A još jedan marker koji se pregledava u testu je broj mitohondrija.

"Kromosomi su veliki dio priče, ali nisu opet sav njen dio," ističe dr. Wells.

"Postoji mnogo aspekata biologije koji čine trudnoću izvedivom. Dva dobra kandidata koja mogu utjecati na potencijal zametka su telomeri i mitohondriji," zaključuje istraživač.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti