In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)

In vitro oplodnja (IVF)
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.11.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Definicija

In vitro oplodnja (IVF) je postupak tretiranja problema s plodnošću i pomoć kod začeća. Tijekom in vitro oplodnje, liječnik uzme zrelo jajašce i laboratorijskim putem ga oplodi spermijem. Potom oplođeno jajašce insertira u maternicu. Jedan ciklus in vitro oplodnje traje oko 2 tjedna.

Može se raditi korištenjem vašeg jajašca i sperme vašeg partnera, donorske sperme, donorskog jajašca ili donorskog embrija.

Šanse da beba bude zdrava ovise o mnogim čimbenicima, kao što je dob i uzrok neplodnosti. In vitro oplodnja može biti dugotrajna, skupa i invanzivna. Ako se više od jednog embrija insertira u maternicu, in vitro oplodnja može dovesti do višeplodne trudnoće.

Liječnik vam može pomoći da se upoznate s funkcioniranjem in vitro oplodnje, potencijalnim rizicima i odlukom da li je ova metoda liječenja neplodnosti pravo rješenje za vas.

Zašto se radi?

In vitro oplodnja je moguća opcija za liječenje neplodnosti, ali to ovisi o uzroku neplodnosti. Možete probati manje invanzivne metode liječenja prije pokušaja in vitro oplodnje, uključujući i lijekove za plodnost koji mogu povećati proizvodnju jajašaca ili intrauterinu oplodnjau - postupak u kojem se sperma smješta izravno u maternicu. Povremeno se in vitro oplodnja preporuča kao primarni tretman za neplodnost u žena starijih od 40 godina ili ako imate određena zdravstvena stanja.

In vitro oplodnja može biti opcija ako:

 • imate oštećene jajnike ili blokadu koja može otežati oplodnju
 • imate poremećaje u ovulaciji, ako je ovulacija rijetka ili je nema, ili se proizvodi manje jajašaca zbog čega je oplodnja otežana
 • je došlo do prijevremenog prestanaka rada jajnika, odnosno gubitka normalnih funkcija jajnika prije dobi od 40 godina, ako vaši jajnici ne proizvode normalne količine hormona estrogena oni neće redovito oslobađati jajašca
 • imate endometriozu koja se javlja kada tkivo maternice raste izvan maternice, što utječe na funkciju jajnika, maternice i jajovoda
 • imate fibroide maternice koji se često javljaju kod žena u tridesetima i četrdesetima, a mogu ometati implantaciju oplođenog jajašca
 • imate podvezane jajovode.
 • postoji smanjena proizvodnja spermija, slaba pokretljivost spermija i abnormalnosti u veličini spermija koje mogu predstavljati problem kod oplođenja jajašca
 • imate neobjašnjivu neplodnost, odnosno nisu pronađeni uzroci neplodnosti
 • partner ima genetski poremećaji, a ne želite rizik prenijeti i na vaše dijete, in vitro oplodnjom se mogu izabrati zdrava jajašca i spermiji koji se nakon oplodnje insertiraju u maternica
 • prolazite zračenja ili kemoterapiju, ženama se mogu izdvojiti zdrava jajašca, zamrznuti i pohraniti. Muškarcima se spermiji također mogu zamrznuti.

Rizici

Hiperstimulacija jajnika

Korištenje lijekova koji potiču plodnost i ovulaciju može uzrokovati hiperstimulaciju jajnika, zbog čega jajnici postaju natečeni i bolni. Znakovi i simptomi uključuju blagu bol u trbuhu, nadutost, mučninu, povraćanje i proljev. Čak i ako zatrudnite, simptomi mogu trajati i do nekoliko tjedana. Iako je rijetko, postoji mogućnost da se počnete naglo debljati i otežano disati.

Višeplodne trudnoće

In vitro oplodnja povećava rizik od nastanka višeplodnih trudnoća ako je više od jednog zametka implantirano u maternicu. Višeplodne trudnoće nose veći rizik od prijevremenog poroda.

Rak jajnika

Uzimanje nekih lijekova protiv neplodnosti može povećati rizik od raka jajnika. Ovisno o okolnostima, liječnik vam može preporučiti korištenje klomifena za poticanje ovulacije.

Komplikacije pri postupku vađenja jajašca

Tijekom vađenja jajašca može doći do krvarenja, infekcija, oštećenja crijeva, mjehura ili krvnih žila. Rizici povezani s općom anestezijom, koja se može koristiti za neke postupke vađenja jajašca, također mogu predstavljati problem.

Prijevremeni porod i niska porođajna težina

Istraživanja pokazuju da in vitro oplodnja malo povećava rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine djeteta.

Krvarenja za vrijeme prvog tromjesečja

Neka istraživanja su pokazala postoji povećan rizik od krvarenja tijekom prvog tromjesečja kod žena koje su ostale trudne putem in vitro oplodnje.

Pobačaj

Stopa pobačaja za žene koje su začele pomoću in vitro oplodnje je podjednaka kao i kod žena koje su začele prirodnim putem, 15 do 20% njih doživi pobačaj. Ipak, korištenje zamrznutih jajašaca tijekom in vitro oplodnje može povećati rizik od pobačaja.

Ektopična trudnoća

Oko 2% žena će nakon in vitro oplodnje imati ektopičnu trudnoću, kada se oplođeno jajašce nalazi izvan maternice. Žene, koje imaju oštećene jajnike ili su već doživjele ektopičnu trudnoću, su izložene najvećem riziku.

Urođeni poremećaji

Neka istraživanja upućuju da bebe koje su začete in vitro oplodnjom mogu imati povećan rizik od nastanka nekih urođenih poremećaja

Stres

In vitro oplodnja može predstavljati financijsko, fizičko i emocionalno opterećenje. Podrška stručnjaka, partnera, obitelji i prijatelja je od velikog značaja u ovakvim trenucima.

Vitashop