Vaginalni porod poslije carskog reza?

Vaginalni porod poslije carskog reza?

Vaginalni porod poslije carskog reza?
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova istraživanja pokazuju da je vaginalni porod poslije carskog reza često sigurna opcija za žene koje su ranije rodile, pa čak i dva puta.

To je zaključak novih smjernica izdanih od strane Američkog fakulteta za porodničare i ginekologe. Savjet je u suprotnosti onome što su mnogi porodničari uvijek preporučivali, a to je da žene koje su rodile carskim rezom izbjegavaju kasniji vaginalni porod.

Carski rez čini oko jedne trećine svih poroda u Sjedinjenim Državama, za što većina stručnjaka kaže da je jednostavno previsok postotak. Dok 90 posto žena koje su prošle porod carskim rezom, idući put ponavljaju slučaj.

"Moramo se kretati naprijed, moramo raditi na suradnji s našim pacijentima, kolegama i bolnicama kako bi smanjili broj carskih rezova, a povećali stopu vaginalnog porođaja", rekao je dr. Richard N. Waldman, predsjednik Američkog fakulteta za porodničare i ginekologe.

Ruptura uterusa (maternice) je najveći rizik povezan s vaginalnim rođenjem nakon carskog reza, a javlja se kod 0,5 do 0,9 posto pacijentica. Sve u svemu, vaginalni porod je sigurniji, manje invazivan i zahtijeva manje vremena za oporavak nakon poroda.

Bolnice su također manje sklone ponuditi vaginalno rođenje u posljednjih nekoliko godina, razlog je bujica tužbi od žena koje su imale komplikacije. Međunarodna mreža svjesnosti carskog reza je 2009 godine provela anketu po kojoj je utvrđeno da 30 posto bolnica provode politiku koja je protiv vaginalnog poroda nakon carskog reza.

Ali nova istraživanja, tehnologija i medicinska obuka nam pokazuju da je vaginalni porod nakon carskog reza sigurniji nego ikad, a nove smjernice naglašavaju da bi žene trebale raspraviti i o toj mogućnosti sa svojim liječnicima.

Smjernice dodatno ističu: "Poštivanje autonomije pacijenta drži da bi pacijentima trebalo biti dozvoljeno prihvatiti povećane razine rizika, međutim, pacijenti trebaju biti jasno informirani o mogućem povećanju rizika, te o mogućim alternativama."

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti