Carski rez

Carski rez

Carski rez
  • Objavljeno: Subota, 08.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Carski rez je kirurški postupak koji se koristi za porođaj kroz rez u trbuhu. Neki puta se carski rez planira zbog komplikacija u trudnoći ili zbog prethodnih carskih rezova. Ali, u mnogim slučajevima, potreba za prvi carski rez ne postaje očita sve dok porođaj nije počeo. Znajući što možete očekivati tijekom postupka i oporavka može vam pomoći da se pripremite.

Zašto se radi?

Ponekad je carski rez sigurniji za vas i bebu od vaginalnog poroda. Vaš liječnik može preporučiti carski rez, ako:

Vaš porođaj ne napreduje

Možda se cerviks ne otvara dovoljno unatoč jakim kontrakcijama kroz nekoliko sati. Ili je bebina glava jednostavno prevelika da prođe kroz porođajni kanal.

Otkucaji srca bebe sugeriraju da se radi o smanjenoj opskrbi kisikom

Ako beba ne dobiva dovoljno kisika i liječnik se brine o promjenama u otkucajima srca, može preporučiti carski rez.

Vaša beba je u nepravilnom položaju

Stopala ili stražnjica ulaze u porođajni kanal prije glave, a liječnik nije u mogućnosti premjestiti bebu u povoljniji položaj prije nego što počne porođaj. Carski rez bi u tom slučaju smanjio rizik od komplikacija. Carski rez je također potreban ako beba leži horizontalno uz maternici.

Nosite blizance ili trojke

Kada nosite više beba, jedno ili više djece može biti u nepravilnom položaju. U tom slučaju, carski rez je često sigurniji, posebice za drugu bebu.

Postoji problem s placentom

Ako se posteljica odvaja od maternice prije nego počne porođaj (abrupcija placente) ili placenta pokriva otvor vrata maternice (placenta previa), carski rez je često sigurnija opcija.

Postoji problem sa pupčanom vrpcom

Carski rez se preporuča ako pupkovina klizi kroz cerviks ispred dijeta ili ako ju pritišće maternica tijekom trudova.

Vaša beba je jako velika

Neke bebe su jednostavno prevelike za sigurni vaginalni porođaj. Obično je to ako imate dijabetes.

Vi imate zdravstvenih problema

Ako imate dijabetes, bolesti srca ili pluća, liječnik može inducirati porođaj da se smanji rizik od komplikacija. Ako indukcija ne uspije, možda trebate carski rez.

U drugim okolnostima, carski rez može se preporučiti ako imate aktivnu infekciju genitalnim herpesom.

Vaša beba ima zdravstveni problem

Carski rez mogu biti sigurniji za djecu s određenim smetnjama u razvoju, kao što je spina bifida i višak tekućine u mozgu (hidrocefalus).

Rizici

Oporavak od carskog reza traje dulje nego oporavak od vaginalnog poroda. I poput drugih vrsta operacija, carski rez također nosi veći rizik od komplikacija.

Rizici za bebu

Problem s disanjem

Bebe rođene carskim rezom imaju veću vjerojatnost da razviju probleme s disanjem obilježene nenormalno brzim disanjem tijekom prvih nekoliko dana nakon rođenja. Carski rez prije 39. tjedna trudnoće odnosno bez dokaza o plućnoj zrelosti djeteta može povećati rizik od ostalih problema s disanjem, uključujući i sindrom respiratornog distresa.

Fetalne ozljede

Iako rijetke, mogu se pojaviti tijekom operacije.

Rizici za majku

Upala i infekcija membrane sluznice maternice

Može uzrokovati groznicu, zimicu, bol u leđima, vaginalni iscjedak i bol maternice. Često se tretira intravenoznim (IV) antibioticima.

Povećano krvarenje

Možete izgubiti više krvi carskim rezom, nego vaginalnim porođajem. Međutim, transfuzije krvi su rijetko potrebne.

Infekcija mokraćnog sustava

Možete razviti infekcije mokraćnog sustava, mjehura ili bubrega.

Smanjena funkcija crijeva

Abdominalna operacija usporava kretanje kroz crijeva. Neki lijekovi za ublažavanje boli mogu dodatno pogoršati ovaj problem, što dovodi do opstipacije.

Reakcije na anesteziju

Mali broj žena može doživjeti glavobolju. Alergijske ili neželjene reakcije na anestetik su također moguće.

Krvni ugrušci

Rizik za razvoj krvnih ugrušaka u venama, osobito u nogama i zdjeličnim organima, je oko četiri puta veći, nakon carskog reza nego nakon vaginalnog poroda. Ako ugrušak krvi putuje u pluća (plućna embolija), to može biti opasno po život. Liječnici će poduzeti korake kako bi se spriječili krvni ugrušci.

Infekcija rane

Infekcija u ili oko reza je moguća. Kada je rana zaražena, može otvoriti kožu i puštati gnoj.

Dodatne operacije

Iako rijetko, kirurška ozljeda na obližnje organe može se pojaviti tijekom carskog reza. Ako se to dogodi, dodatne operacije mogu biti potrebne.

Povećan rizik tijekom budućih trudnoća

Nakon carskog reza povećava se rizik od potencijalno ozbiljnih komplikacija, kao što je krvarenje, placenta previja, abnormalni položaji fetusa i ruptura maternice duž linije ožiljka od prethodnog carskog reza.

Kako se pripremiti?

Ako je carski rez na rasporedu unaprijed, liječnik može predložiti razgovor s anesteziologom kako bi raspravljali o anesteziji i opcijama za olakšanje bolova tijekom poroda.

Vaš liječnik također može preporučiti krvne pretrage prije operacije. To je zato što informacije o krvi i razini hemoglobina mogu biti korisne za vrijeme trajanja postupka. Nakon carskog reza morat ćete se oporavljati nekoliko tjedana.

Što možete očekivati?

Tijekom postupka

Prosječni carski rez traje oko 45 minuta do jednog sata. Liječnik čini rez kroz trbušnu stjenku. Obično se obavlja horizontalno kod stidne kosti (bikini rez). Ako se radi o hitnom postupku, liječnik može napraviti vertikalni rez ispod pupka do iznad stidne kosti.

Nakon trbušnog reza, liječnik čini rez u maternicu. Obično se radi o horizontalnom rezu preko donjeg dijela maternice. Ostale vrste rezova maternice mogu se koristiti ovisno o položaju bebe u maternici i da li imate komplikacije, kao što su placenta previa. Posteljica se odstranjuje iz maternice, a rezovi su zatvoreni.

Nakon postupka

Nakon carskog reza, većina majki i djece boravi u bolnici za oko tri dana. Unutar prvih 24 sata nakon carskog reza, bit ćete poticani na kretanje. Kretanje može ubrzati oporavak i spriječiti zatvor i potencijalno opasne krvne ugruške.

Dok ste u bolnici, liječnik će nadgledati rez zbog znakova infekcije. Također će pratiti vaš apetit, koliko ste tekućine pili, mjehur i crijeva.

Dajte si vremena za odmor. Koristite dobar položaj tijela kada stojite i hodate. Držite abdomen za vrijeme naglih pokreta, kao što su kašalj, kihanje ili smijeh.

Pijenje puno tekućine može pomoći zamijeniti izgubljenu tekućinu tijekom poroda i dojenja, te prevenirati zatvor. Ne zaboravite često prazniti mjehur da se smanji rizik od infekcija mokraćnog sustava.

Izbjegavajte seks. Mnogi liječnici preporučuju šest tjedana apstinencije prije nastavka odnosa.

Uzimajte lijekove prema potrebi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije