Valunzi su možda i blagoslov

Valunzi su možda i blagoslov

Valunzi su možda i blagoslov
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje pokazuje kako žene koje pate od navala vrućina, ili poznatijih valunga, imaju smanjen rizik od srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti pojavu koju su identificirali iz analize podataka na 60.000 žena koje su sudjelovale u velikom američkom istraživanju.

Oni tvrde kako je to dobra vijest za žene za koje se zna da su osjetljivije na bolesti srca nakon menopauze.

Valunzi su jedan od najčešćih simptoma menopauze. Javljaju se iznenada, traju oko četiri minute u prosjeku i proizvode neugodan osjećaj jake vrućine.

Ljudi koji pate od njih mogu se u bilo koje doba naglo preznojiti, a česti valovi vrućine po noći mogu ozbiljno poremetiti san.

Simptomi su uzrokovani širenjem krvnih žila u koži i povezani su s neravnotežom hormona, ali ih još uvijek ne razumijemo u potpunosti.

Istraživači su otkrili pozitivne vijesti o valunzima nakon proučavanja žena koje su sudjelovale u desetogodišnjem istraživanju o menopauzalnim simptomima te srčanim i arterijskim problemima.

Sudionice su bili grupirane prema tome da li su doživjele valunge i noćna znojenja na početku menopauze, kasnije tijekom menopauze, u oba vremenska razdoblja, ili ih uopće nisu imale.

„Otkrili smo kako su žene koje su iskusile simptome kada su ušle u menopauzu, imale manje kardiovaskularnih bolesti od onih koji su doživjele valunge kasno u menopauzi ili ih uopće nisu imale," objašnjava voditeljica istraživanja dr. Emily Szmuilowicz iz Northwestern Memorial Hospital u Chicagu, a prenosi Telegraph.

Ranija istraživanja su povezala menopauzalne simptome s faktorima rizika srčanih bolesti poput visokog krvnog tlaka i kolesterola.

Dr. Szmuilowicz dodaje: „Vjerojatno vam smetaju, ali valunzi ne moraju biti loša pojava. Naše istraživanje je pokazalo kako je unatoč prethodnim izvještajima koji sugeriraju kako su simptomi menopauze bili povezani s povećanim rizikom povećanja razine raznih markera za bolesti srca, stvarni rezultati pričaju pak drugačiju priču."

„Ohrabrujuće je kako ovi simptomi, koje toliko žena iskusi, izgleda da nisu povezani s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti."

„Valunzi nikada neće biti ugodni, ali možda će ih ovi rezultati učiniti više podnošljivima."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti